Wat zegt je bloedgroep over jou?

bloed-doneren-27-07-2020-780.jpg

Wat is een bloedgroep en waarom bestaan er verschillende soorten bloedgroepen? Kan een bloedgroep je iets vertellen over je gezondheid? Dokters van Morgen (overgenomen door Radar) spreekt met Peter Ligthart, bloedgroepexpert en onderzoeker bij Sanquin Bloedvoorziening.

Let op: dit is deel 1 uit een reeks over bloedgroepen en bloed doneren. Lees ook de andere delen:

Wat is een bloedgroep?

Je bloed bestaat (onder meer) uit cellen. Bloedcellen hebben verschillende structuren en moleculen waarop je ze kunt onderscheiden. Ligthart: 'Als we het hebben over bloedgroepen, bedoelen we meestal de bloedgroepen van de rode bloedcellen, maar er zijn ook andere bloedcellen waar structuren op zitten, zo dragen bijvoorbeeld ook bloedplaatjes structuren die je kan indelen in groepen'.

Je kent misschien de termen 'bloedgroep A', 'bloedgroep B', 'bloedgroep O (meestal uitgesproken als 'nul')' en 'Rhesus positief' en 'Rhesus negatief'. Het ABO-systeem en het Rhesus-bloedgroepensysteem zijn belangrijke bloedgroepsystemen, maar er bestaan er nog veel meer, waaronder het Duffy-systeem, het Lewis-systeem en het Kell-systeem.

Hoe zijn er verschillen in bloedgroepen ontstaan?

Ligthart: 'In de evolutie zijn er kleine verschillen ontstaan. Als een bepaalde bloedgroep een voordeel heeft, dan kan dat ervoor zorgen dat een bloedgroep vaker voorkomt'.

Dat is bijvoorbeeld in Afrika gebeurd bij het zogenoemde Duffy-molecuul. Dat molecuul kan ervoor zorgen dat iemand vatbaarder wordt voor malaria. Volgens Ligthart is dat molecuul in sommige Afrikaanse gebieden bij zestig procent van de bevolking afwezig.

Zijn mensen met een bepaalde bloedgroep sneller ziek dan anderen?

Volgens Ligthart worden daar wel studies naar gedaan, en zijn daar statische bewijzen voor, maar zijn die niet altijd overtuigend. Zo blijkt uit verschillende onderzoeken dat mensen met bloedgroep A mogelijk zieker worden na een besmetting met het coronavirus. Ligthart: 'Het lijkt erop dat sommige aandoeningen bij bepaalde bloedgroepen iets vaker voorkomen, maar bij de ene aandoening is het de ene bloedgroep, bij de andere een andere bloedgroep'.

Meer over