Wat zijn de oorzaken van wallen en wat kun je ertegen doen?

Wallen_20.05.2020.jpg

Wallen zijn verdikkingen onder je ogen. Ook donkere kringen worden vaak als wallen gezien, maar zijn het officieel niet. Beiden kunnen door veel factoren veroorzaakt worden. In sommige gevallen kun je er iets tegen doen.

Dokters van Morgen (overgenomen door Radar) spreekt met Armanda Onderdijk, dermatoloog bij het Erasmus Medisch Centrum. Zij legt in dit artikel uit hoe wallen ontstaan en wat je kunt doen om wallen te verminderen.

Factoren die zowel donkere kringen als een verdikking kunnen veroorzaken, zijn ouderdom en eczeem. Andere oorzaken zijn specifiek voor een bepaalde soort wal, net als de middelen ertegen. 

Ouderdom

Door ouderdom kan de spier die rondom het oog zit wordt wat slapper worden. De slappe huid kan iets naar buiten buigen, waardoor je zwelling kunt krijgen. Dit lijkt dan zwelling van de huid, maar het is zwelling van het onderhuidse vet. Dit wordt ook ‘bulging fat’ of uitstulpend vet genoemd. Door ouderdom kun je ook donkere kringen krijgen. In dit geval worden wallen veroorzaakt door volumeverlies van bot en vet. Hierdoor heeft de huid minder steun en krijg je ingevallen traangootjes. Als er dan licht op schijnt, lijkt het alsof je donkere kringen onder je ogen hebt.

Wat kun je tegen deze wallen doen?

Tegen deze wallen valt helaas niet veel te doen. Als je er echt vanaf wilt, kun je een cosmetische ingreep overwegen, zoals fillers of het weg laten halen van het onderhuidse vet. 'Camouflage heeft bij deze wallen nauwelijks zin, omdat er een schaduwwerking is. Dit kun je niet verminderen met make-up', zegt Onderdijk 

Eczeem

Je kunt zowel donkere kringen als huidverdikking krijgen door eczeem. Donkere kringen krijg je door te veel wrijven en krabben aan eczeem onder je ogen. 'Het pigment wat al in je huid zit neemt toe en komt door krabben en wrijven dieper te liggen, waardoor je donkere kringen ziet.' Dit wordt ook wel ‘post-inflammatoire hyperpigmentatie’ genoemd. Huidverdikking kan ontstaan als vocht niet goed wordt afgevoerd door eczeem. 

'Houd de huid rustig'

Om donkere kringen tegen te gaan, is het vooral aan te raden om niet te veel aan de ogen te zitten. Verder kun je lichte hormooncrème op het eczeem smeren, die speciaal voor de dunne huid in je gezicht gemaakt is, zo houd je de huid rustig. Dit helpt vooral om donkere kringen te voorkomen. Als je ze eenmaal hebt duurt het lang voordat het pigment afgevoerd wordt door je lichaam. Als je verdikkingen krijgt door hooikoorts of allergieën, kun je het beste een hooikoort- of allergiepilletje nemen. 

Aanleg

Ja, helaas is het waar, donkere kringen kunnen erfelijk zijn. Zo kunnen mensen met een donkere huid last hebben van een teveel aan pigment onder de ogen, waardoor donkere kringen ontstaan. Dit betekent echter niet dat mensen met een blanke huid geen erfelijke wallen kunnen hebben. De opbouw van je huid is ook erfelijk. Als jij een dunne huid hebt, kunnen je bloedvaatjes doorschijnen waardoor je donkere kringen kunt krijgen. 

Camouflage of kou

Een manier om deze wallen te voorkomen, is camouflage, zoals foundation. Als je blauwe wallen hebt, zijn de bloedvaatjes zichtbaarder. Om de de blauwe verkleuring te verminderen kun je iets kouds gebruiken. Een bekende tip is komkommer voor op de ogen, dit werkt mogelijk vanwege de kou.  

Slaap- en vochttekort

Als je te weinig slaapt of te weinig drinkt, kun je donkere kringen krijgen. Door slaaptekort of alcohol kan de vochthuishouding tijdelijk verstoord raken. Als je een vochttekort hebt, kun je donkere kringen krijgen als je een droge of slappe huid hebt. De bloedvaatjes schijnen dan sneller door. 

Vocht vasthouden

Als je vooral last hebt van verdikkingen in de ochtend, houdt je huid waarschijnlijk teveel vocht vast wat in de loop van de dag wordt afgevoerd. Je kunt je wallen dan masseren zodat het vocht weggaat.