Wat zijn de regels van fietsenstallingen op NS stations precies?
Op bijna ieder station is wel een fietsenstalling te vinden. Op grotere stations kun je je fiets tegen betaling bewaakt stallen. Je kunt er ook voor kiezen om je fiets onbewaakt neer te zetten in fietsenrekken. Aan beide soorten stallingen zijn regels verbonden. Zo kun je je fiets bijvoorbeeld niet oneindig lang laten staan.
Dit artikel gaat in op de bewaakte fietsenstallingen die beheerd worden door NS en op de onbewaakte fietsenstallingen van de gemeenten.
Bewaakte fietsenstallingen
In steeds meer bewaakte fietsenstallingen kun je de eerste 24 uur na het inchecken gratis je fiets stallen. Hierna moet je betalen, je kunt per keer achteraf betalen met je pinpas of een abonnement afsluiten. Als je de fiets te lang laat staan, kan de fiets weggehaald worden. Na 21 dagen wordt de fiets als waarschuwing gelabeld. Na 28 dagen wordt je fiets naar het fietsdepot van de gemeente gebracht. Als je niet weet waar de fiets heen gebracht is, kun je dit vragen aan de beheerder. Welke regels voor het depot precies gelden verschilt per gemeente.
Fiets verplaatsen
Om te voorkomen dat je fiets wordt weggehaald, kun je je fiets verplaatsen. Er wordt namelijk gekeken naar hoe lang het rek bezet is. Als je je fiets verplaatst, is het wel handig om even in en uit te checken, zodat de eventuele gratis 24 uur weer ingaat.
Bewaakte fietsenstallingen in coronatijd
De NS heeft met het beheerders van fietsenstallingen afgesproken dat er in coronatijd niet gehandhaafd wordt.
Onbewaakte fietsenstallingen
Iedere gemeente mag eigen regels opstellen voor de fietsenstallingen. Als je de regels voor de onbewaakte fietsenstallingen van het station bij jou in de buurt wilt weten, kun je contact opnemen met de gemeente.
Om een indicatie van de regels te geven, hebben we verschillende gemeenten om hun beleid gevraagd.
Hoe lang mag mijn fiets blijven staan?
In de gemeente Alkmaar mag je fiets maximaal 28 dagen blijven staan, deze termijn geldt ook in Rotterdam, behalve in de gratis ondergrondse stalling, daar is de termijn 14 dagen. In het gehele stationsgebied van Utrecht mag je fiets maximaal 14 dagen blijven staan. Als een fiets te lang geparkeerd staat, wordt het een weesfiets genoemd.
Parkeren en verplaatsen
In de gemeente Alkmaar en Rotterdam mag je fiets echt alleen in het rek staan, terwijl de gemeente Utrecht alleen handhaaft als een fiets gevaarlijk geparkeerd is. Het verplaatsen van je fiets kan helpen om het weghalen te voorkomen, omdat je laat zien dat de fiets niet onbeheerd is. Niet in iedere gemeente biedt het een zekerheid.
Het fietsdepot
Fietswrakken, fietsen die langer dan de termijn gestald staan en verkeerd geplaatste fietsen worden naar het fietsdepot in de gemeente gebracht. Dit is een vaste regel. Als je bezwaar hebt tegen het weghalen van je fiets, moet je contact opnemen met de gemeente.
Kosten
Voor het Alkmaarse fietsdepot geldt dat je je fiets gratis op kunt halen. In Utrecht betaal je 21,35 en in Rotterdam kost het je twintig euro voor een verkeerd geplaatste fiets en vijftig euro voor een weesfiets of een wrak.
Overdracht aan de gemeente
Als fietsen niet worden opgehaald, komen ze in handen van de gemeente en worden ze vernietigd of doorverkocht. In alle drie de gemeenten blijven fietswrakken twee weken staan en verkeerd geplaatste fietsen dertien weken. Weesfietsen worden in Rotterdam zes weken bewaard en in Alkmaar dertien weken. In Utrecht worden weesfietsen die langer dan 28 dagen geparkeerd stonden, al na twee weken overgedragen aan de gemeente. Als een fiets na 14 dagen is weggehaald, blijft de fiets vier weken bij het depot.
Onbewaakte fietsenstallingen in coronatijd
Gemeente Utrecht en Rotterdam geven expliciet aan niet te handhaven op weesfietsen in coronatijd. Alleen gevaarlijk geparkeerde fietsen en fietswrakken kunnen worden weggehaald. Als jouw fiets toch is weggehaald, kun je bezwaar aantekenen bij de gemeente.