Wat zijn oorzaken van haaruitval?

haarverlies-deel1-10082020-780.jpg

De meest voorkomende oorzaak is de wisseling van de haren, legt Emiel Verdonschot van haarkliniek Intermedica uit. 'Een haar groeit voor vijf jaar en daarna wisselt die. Dat is een natuurlijk proces'. Bij dieren is er sprake van een ruiperiode, zij wisselen hun haren in een bepaald seizoen. Bij mensen is dat niet het geval. Verdonschot: 'De aanwijzingen die daarvoor zijn, zijn verwaarloosbaar'.

Volgens Verdonschot zijn er een heleboel redenen waarom het 'haarwisselproces' kan versnellen. Denk bijvoorbeeld aan: psychische of lichamelijke stress, extreme kou of extreme hitte. Het afstotingsproces duurt volgens Verdonschot drie maanden, en daarna merk je dat je haren uitvallen. Verdonschot: 'Haaruitval die ontstaan is door stress leidt nooit tot kaalheid, maar herstelt zich altijd'.

Lees ook deel 2 uit deze reeks: Kun je iets doen tegen haaruitval door veroudering?

Alopecia androgenetica, belangrijke oorzaak van kaalheid

Je hebt ook ziekten waardoor haar kan uitvallen, te maken krijgt met kale plekken of bijvoorbeeld met zweren op de hoofdhuid. Een van die aandoeningen is alopecia areata. Verdonschot: 'Dat is een auto-immuunafwijking, het immuunsysteem is dan in de war geraakt'. Bij alopecia areata verdwijnt het gedeelte boven het haarzakje, waardoor het haar uitvalt en kale plekken ontstaan. Het haarzakje zelf blijft wel bestaan. Verdonschot noemt het verloop van de ziekte 'wispelturig', de kale plekken kunnen groter of kleiner worden, en het haar kan teruggroeien of niet.

Een belangrijke en bekende oorzaak van kaalheid is alopecia androgenetica. Die wordt vaak aangeduid als 'mannelijke kaalheid', maar ook vrouwen kunnen ermee te maken krijgen, zo staat te lezen bij Huidziekten.nl. Alopecia androgenetica begint bij mannen vaak op de kruin en bij de slapen. De hele kruin kan kaal worden. Bij vrouwen uit alopecia androgenetica zich vaak anders en kan de haardichtheid verminderen. Vrouwen worden vaak niet geheel kaal. De resterende haren kunnen een dunnere structuur krijgen, minder stevig zijn en daardoor sneller afbreken.

En dan zijn er, volgens Thuisarts.nl nog meer oorzaken te noemen voor haaruitval, denk aan: een ijzertekort, te laag gewicht, chemotherapie of medicijngebruik. Maak je je zorgen over je haaruitval en je gezondheid, neem dan altijd contact op met je huisarts!

Meer over