Wat zijn spataderen?

watzijnspataderen-01102020-780.jpg

Hoe ontstaan spataderen? Wat voor klachten kunnen spataderen geven? Dokters van Morgen (overgenomen door Radar) spreekt met Tim D. Wentel, dermatoloog en fleboloog (aderdeskundige). Wentel is werkzaam bij de Ceulen Klinieken in Schiedam.

Spataderen ontstaan door een verhoogde druk op de aderen. Die verhoogde druk kan ontstaan als je lange tijd stilstaat of stilzit, en als de ader eenmaal vergroot is, dan gaat het van kwaad tot erger.

Wentel legt uit hoe dat proces werkt: 'Als je stilstaat heb je een hele hoge druk van het bloed op de aderen in de enkels. Als je wandelt kan die druk flink teruglopen. Het wordt een probleem als die druk niet daalt tijdens het lopen, omdat je aderen het bloed niet terug kunnen duwen of als je bijvoorbeeld niet goed loopt. Dat zorgt voor een constante hoge druk op de vaten en zo ontstaan spataderen'.

Wat gebeurt er dan in een ader? 'Die wordt van binnen opgerekt, de wand wordt slapper. De kleppen die ervoor zorgen dat het bloed terug kan stromen, kunnen elkaar niet meer raken. Je krijgt dan steeds meer bloed dat naar beneden zakt en niet kan terugstromen. Het bloed dat achterblijft kan dan nog meer schade aanrichten'.

Wat voor klachten kun je krijgen van spataderen?

Wentel hoort vaak dat mensen last hebben van moeheid, en een zwaar of pijnlijk gevoel in de benen. Mensen zeggen soms ook het idee te hebben dat er iets over het been loopt. En de constante druk op de aderen kan voor veel problemen zorgen, legt hij uit.

'Je kunt last krijgen van lekkage van vocht, met dikke benen als gevolg. Of je krijgt lekkage van eiwit, en dat kan ontstekingen veroorzaken. Je kunt ook te maken krijgen met kleine lekkages van bloed, bruine vlekken bij de enkel of zelfs een open been of trombose'.

Wentel raadt mensen daarom ook aan om contact op te nemen met de (huis)arts bij het vermoeden van spataderen. 'Als het echt uit de hand loopt heb je kans op een aderontsteking. Dan kan er een bloedprop ontstaan in de ader. Dat is vaak een oppervlakkige trombose. Dat is niet heel ernstig maar kan wel klachten veroorzaken'. Een diepe trombose kan voor nog meer schade zorgen.

Ook een open been kan ernstige gevolgen hebben. 'Dat is een open wond, die ook nog eens slecht geneest. Het bloed kan niet goed meer doorstromen, en daardoor is er minder zuurstof, voeding en minder afvoer van afvalstoffen'.

In het tweede deel van deze serie lees je of je spataderen kunt voorkomen, en wat behandelingen zijn bij spataderen.

Meer over