Wat zit er in chocolade?
Tijdens de paasdagen eten Nederlandse volwassenen gemiddeld 47 paaseitjes. Jaarlijks eten we per persoon gemiddeld vier tot vijf kilo chocolade. Wat zit er eigenlijk in chocolade?
Chocolade wordt gemaakt van cacaobonen, deze boonachtige zaden komen uit de vrucht van de cacaoboom. Cacaobomen groeien in de tropen, met name in West-Afrika, Zuidoost-Azië en Latijns-Amerika. De chocolade die je in Nederland koopt is vooral afkomstig uit de Ivoorkust en Ghana.
Van cacao tot chocolade
Nadat rauwe cacaobonen zijn geoogst moeten ze een paar dagen fermenteren waardoor de specifieke chocoladesmaak ontstaat. Hierna worden de bonen in de buitenlucht gedroogd, gesorteerd en verkocht. De bonen krijgen een nog intensere smaak door ze te roosteren in de fabriek, waarna ze tot kleine stukjes verbroken worden. Door die stukjes te vermalen en te persen scheidt de cacaoboter zich van de cacaomassa. De cacaomassa wordt vermalen tot cacaopoeder, waarna het samen met ingrediënten als cacaoboter en suiker eindigt als paasei of chocoladereep.
Radar Gemist: Chocola als wondermiddel
Pure chocolade heeft minimaal 35 % cacao en 18 % cacaoboter
Melkchocolade heeft minimaal 25 % cacao en 25 % cacaoboter
Witte chocolade heeft minimaal 0 % cacao en 20 % cacaoboter
Pure chocolade kan veganistisch zijn als er geen melkpoeder of andere dierlijke ingrediënten aan zijn toegevoegd.
Psychoactieve stoffen
Cacaobonen bevatten een aantal psychoactieve stoffen zoals cafeïne, serotonine, theobromine, tryptofaan, tryptamine. Deze stoffen kunnen je dus beïnvloeden. Theobromine en cafeïne zorgen voor een verhoogde alertheid. Het effect is lager dan dat van een kop koffie. Vanwege de lage hoeveelheid van de stoffen is chocolade niet verslavend. Chocolade bevat ook stoffen die je stemming kunnen verbeteren. De concentratie van deze stoffen is echter zo laag dat het effect niet te meten is.
In honderd gram pure chocolade zit 43 milligram cafeïne. In melkchocolade gaat het om 20 milligram. Witte chocolade bevat geen cacao en dus ook geen cafeïne. Ter vergelijking in een kopje filterkoffie zit bijna 70 milligram cafeïne en in een espresso zit 130 milligram. Een glas cola bevat 10 milligram cafeïne.
400 milligram cafeïne per dag
Als je iets eet of drinkt met cafeïne komt dat snel in je bloed terecht. Na 3 tot 4 minuten zit de helft van de hoeveelheid cafeïne al in je bloed. Na een half tot 2 ½ uur merk je wat van de effecten. Je kunt je beter concentreren en presteert beter. Je bent minder moe en voelt je energieker. Cafeïne kan ook een klein beetje je geheugen, alertheid en motivatie verbeteren. Deze effecten nemen niet toe als je grotere hoeveelheden consumeert.
Het Voedingscentrum adviseert maximaal 400 milligram cafeïne per dag. Cafeïne kan schadelijk zijn voor ongeboren kinderen. Daarnaast kan cafeïne in moedermelk een baby onrustig maken. Als je zwanger bent of borstvoeding geeft is het dus verstandig om op te letten hoeveel cafeïne je binnenkrijgt. Kinderen moeten ook voorzichtig zijn met de hoeveelheid cafeïne die ze consumeren.
'Chocolade is voor je hart'
In cacao zitten ook flavanolen. Dat zijn antioxidanten die mogelijk het risico op kanker en hart- en vaatziekten kunnen voorkomen. Hoe bitterder de chocolade, des te meer flavanolen. Tijdens het bereidingsproces van de cacao, gaat ruim de helft van de flavanolen verloren.
Radar Gemist: Eerlijk product als nieuwe norm
Dagelijks 10 gram pure chocolade met 65 procent cacao eten (meer dan 200 milligram flavanolen) heeft een positief effect op de elasticiteit van je bloedvaten. Deze effecten zijn alleen aangetoond met kleine hoeveelheden bittere chocolade. Vanwege de hoeveelheid verzadigd vet (en suiker) raadt het Voedingscentrum het af om meer chocolade te eten in de hoop hart- en vaatziekten te voorkomen.
Impact op het milieu
Door de productie van cacao gaat tropisch regenwoud verloren en ontstaat er veel organisch afval. Volgens een schatting is er door de cacaoproductie tot nu toe 8 miljoen hectare tropisch regenwoud verloren. Daarnaast is er vaak sprake van slechte arbeidsomstandigheden en kinderarbeid op cacaoplantages. Kies daarom bij voorkeur voor chocolade met een keurmerk. Goede keurmerken zijn: Fairtrade, UTZ, Rainforest Alliance, EKO en biologische chocolade.
Waarom zit overal palmolie in?
In chocolade zit ook vaak palmolie waardoor chocolade minder snel smelt. Omdat voor de palmolieplantages grond nodig is draagt palmolie in chocolade ook bij aan de ontbossing van het tropisch regenwoud.
Bronnen: RIVM / Voedingscentrum / Healthline.com / Milieu Centraal / Het Laatste Nieuws