Water op festivals 'niet drinkbaar': kun je het echt niet drinken?
Je ziet vaak op evenementen en festivals een waarschuwing om het water uit kranen waar je je handen wast niet te drinken. Waarom kun je dat water niet drinken en wat is de herkomst van het water? Radar zoekt het voor je uit.
Wie regelmatig een festival bezoekt, herkent vast het bordje ‘geen drinkwater’ bij de wc’s op het festivalterrein, kun je dit water echt niet drinken?
Organisator heeft de plicht te zorgen voor kwalitatief goed drinkwater
“Schoon drinkwater is nodig tijdens een evenement. Daar waar de bezoekers van een evenement in contact (kunnen) komen met het water van de tijdelijke (drink)water-voorziening of -installatie, heeft de organisator van het evenement vanwege de volksgezondheid de plicht om te zorgen voor kwalitatief goed water. Ook moet verontreiniging van het openbare waterleidingnetwerk voorkomen worden”, meldt GGD Haaglanden op hun website over evenementenadvisering Tijdelijke (drink)watervoorzieningen en waterinstallaties.
Of dat water echt veilig is om te drinken, hangt van het evenement af en de aansluiting van het water, legt GGD Haaglanden uit. Zo kun je per evenement op verschillende manieren een tijdelijke drinkwaterinstallatie aansluiten.
“Het water van tijdelijke drinkwaterinstallaties op publieksevenementen wordt onder andere gebruikt als spoelwater voor de bar, als water voor de toiletten, als drinkwater en om handen te kunnen wassen." Al het water wordt gecontroleerd op legionella, om besmetting te voorkomen.
Waarom?
“De organisator van het evenement is verantwoordelijk voor een veilige watervoorziening die per keer wordt beoordeeld.” En die beoordeling vindt plaats door de GGD die de voorziening naast het protocol en de vereisten van het RIVM legt. Waarom kun je water uit tappunten dan wel drinken en het water bij de wc’s uit de kranen niet?
“Vaak gaat het om tijdelijke watervoorzieningen. Het kan zomaar eens zijn dat een slang langere tijd in de zon heeft gelegen en dan is het water niet veilig genoeg om te drinken”, legt de GGD uit. Wie vervuild drinkwater drinkt, loopt de kans op een besmetting op E. coli bacterie of een legionellabesmetting. Je krijgt na besmetting dan last van heftige buikkrampen, hoofdpijn, braken en diarree en/of een longontsteking.
Vaak drinkwaterkwaliteit, toch niet verstandig
In de hygiënerichtlijnen evenementen van het RIVM staat voor watervoorzieningen die niet zijn aangesloten op (tijdelijke) leidingwaterinstallaties het volgende: “Het water in tanks, reservoirs en andere vormen van tijdelijke wateropslag dat voor drinkwaterinstallaties, waterhoudende of sproeiende installaties wordt gebruikt, zoals handen wasgelegenheden en bubbelbaden, dient van drinkwaterkwaliteit te zijn.” Denk hierbij aan baden, fonteinen en drinkwater tankwagens.
Verstandig echt niet te drinken
Hoewel het water vaak hetzelfde water is als wat er uit de kraan komt, doe je er verstandig aan het water toch niet te drinken, zo bevestigen GGD Haaglanden en het RIVM. Door eventuele lekkages, warmte en vervuilde leidingen, kun je hier erg ziek van worden. Het bordje staat daarom naast de kranen omdat de watervoorziening niet voldoet aan strenge eisen en je het risico dus beter niet kunt lopen.
Hoewel het vaak drinkwater is waar je je handen mee wast, zijn het de strenge regels rondom een drinkwatervoorziening, die het echte drinkbare water van het andere water op een festival of evenement van elkaar doen scheiden.