We smeren massaal oude zonnebrandcrème. Werkt dat nog wel?

oude-zonnebrand-3518-780.jpg

Gebruik jij je oude zonnebrandcrème? Ja hoor, zegt de meerderheid van ruim 596 pollrespondenten. Is dat verstandig?

9 procent van de pollrespondenten geeft aan ieder jaar nieuwe zonnebrand te kopen. Een derde gebruikt de zonnebrand van vorig jaar nog wel, maar ouder niet. De grootste groep, 57 procent, maakt echter gewoon alles op.

Volgens dermatoloog en melanoomexpert Nicole Kukutsch, verbonden aan het Huidkanker Centrum van het Leidsch Universitair Medisch Centrum, is het prima om alles op te maken - maar doe dat dan direct. Als je overhoudt, dan heb je eigenlijk niet genoeg gesmeerd. Maar hoe zit het met de werking van zonnebrand die je nog over hebt van vorig jaar, of misschien wel langer geleden?

Houdbaarheid van cosmetica

De houdbaarheid van zonnebrand staat, zoals bij alle cosmeticaproducten, op de verpakking vermeldt. Doorgaans is een zonnebrand na opening nog 12 maanden goed. Dat staat aangegeven via het symbool van een geopend potje, met daarin een cijfer en de letter 'M'. Die 'M' staat voor maanden, het cijfer voor het aantal maanden dat het product na opening houdbaar is.

Oude zonnebrand neemt af in factor

Houdbaar betekent in dit geval dat het product de oorspronkelijke functie heeft. Een zonnebrandcrème met factor 30 waar de aanduiding 12M op staat, geeft tot 12 maanden na opening dus nog steeds deze bescherming. Wacht je langer, dan is deze garantie er niet meer. Iets speling zit daar wel in volgens Kukutsch; de indicatie geeft natuurlijk de minimale houdbaarheid aan. Ook maakt het uit hoe je de zonnebrandcrème hebt bewaard: als dat in de auto is, met grote temperatuurschommelingen, dan is dat niet bevorderlijk voor de crème. Het advies luidt om het thuis op kamertemperatuur te bewaren.

Hoeveel minder goed oude zonnebrandcrème je beschermt, daar zijn geen harde cijfers van. Maar Kukutsch kan het niet vaak genoeg benadrukken: bijna niemand smeert genoeg, en vooral daar gaat het fout. Want als je te dun smeert, geeft een crème met factor 30 ook geen voldoende bescherming. Je kunt je oude zonnebrand dus best opmaken, maar smeer zoveel dat je daadwerkelijk bescherming eruit haalt, en je snel nieuwe zonnebrand kunt kopen. Die je vervolgens ook in één zomer helemaal opmaakt.

Wil jij weten of welke factor je moet hebben? En kun je beter een dure crème aanschaffen, of is dat onzin? ↓

Lees ook: 7 adviezen over zonnebrandcrème

En wist je dat je je ogen ook moet beschermen tegen uv-straling? Lees meer!

Doe ook mee aan de poll

Wil jij ook je mening en ervaring delen? Een nieuwe vraag staat klaar op de site van het Radar Testpanel. Ben je nog geen lid? Dat kun je gratis worden door deze vragenlijst in te vullen.

Deze uitslag komt uit mei 2018. De informatie is door de redactie gecontroleerd op 28 juni 2019.