Wederom reuzenteek gesignaleerd

reuzenteek-schapenteek-vergelijking-780.jpg

Op een pony in Wageningen is vrijdag opnieuw een hyalommateek ofwel reuzenteek aangetroffen, melden de site voor natuurnieuws Nature Today en Wageningen University and Research. Een hyalommateek kan bij mensen ernstige koorts veroorzaken.

Nadat er vorig jaar 35 van deze teken op paarden in Duitsland werden gevonden, zijn er volgens Nature Today inmiddels ook al negen volwassen exemplaren in Nederland aangetroffen.

Kleine kans

De kans om een hyalommateek tegen te komen is echter nog steeds zeer klein, zo valt te lezen op de site van Nature Today. Wel is het zo dat zowel dierenartsen als eigenaren van paarden en runderen er goed aan doen om alert te zijn op de aanwezigheid van deze teken.

Overigens zijn niet alle grote teken automatisch reuzenteken. Nature Today meldt op de site: 'We hebben al diverse mensen aan de lijn gehad die dachten dat ze een reuzenteek hadden aangetroffen (vaak op de hond). Het gaat dan meestal om een volgezogen volwassen vrouwtje van de schapenteek.' Bekijk de Nature Today-website voor foto's waarop je de verschillen kunt zien.

Kenmerk: gestreepte pootjes

Het meest typerende kenmerk van de hyalommateek teek zijn volgens de Tekenradar de gestreepte pootjes. Ook zijn ze twee of zelfs drie keer zo groot als de Nederlandse schapenteek en de vlekkenteek.

Bron: ANP / Nature Today

Meer over