Wees #verspillingsvrij door bewust om te gaan met houdbaarheidsdatums

Houdbaarheid_12.06.2020.jpg

Iets minder dan de helft van Nederland weet het verschil tussen Ten minste Houdbaar Tot (THT) en Te Gebruiken Tot (TGT). Goede omgang met houdbaarheidsdatums kan voedselverspilling voorkomen. De stichting Samen tegen Voedselverspilling is een campagne gestart om meer Nederlanders het verschil tussen THT en TGT laten zien. 

Door goed om te gaan met houdbaarheidsdatums kan je op jaarbasis gemiddeld vijf kilo voedselverspilling voorkomen. 'De meeste Nederlanders willen bijdragen aan minder voedselverspilling', zegt Toine Timmermans, directeur van Samen Tegen Voedselverspilling. 'Dat is hartstikke mooi, want samen kunnen we een groot verschil maken. Op de juiste manier omgaan met de houdbaarheidsdatums helpt daarbij. Daarom starten we een tv- en online campagne.'

Ten minste Houdbaar Tot

Wat is nu precies het verschil tussen THT en TGT? De THT datum staat op producten die niet snel bederven, zoals koffie. Deze datum zegt iets over de kwaliteit van het product. Dit houdt in dat de fabrikant tot de THT datum een smaakvol product garandeert. Na deze datum hoef je het product nog niet weg te gooien, want je kunt het vaak nog prima eten. Om je THT producten te controleren, kun je je zintuigen gebruiken. Kijk er goed naar, ruik eraan en proef het even. 'Als melk niet zuur ruikt of klontert kun je het gewoon drinken',vertelt Timmermans. 'En pasta of rijst is na het verstrijken van de THT-datum vaak nog nét zo lekker als daarvoor.'

Te Gebruiken Tot

Erg bederfelijke producten, zoals rauwe kip, hebben een TGT-datum. Op de TGT-datum kun je het product nog veilig consumeren, maar daarna kun je er ziek van worden. Wel kun je het product invriezen, zodat je het langer kunt bewaren. Doe dit wel voordat de TGT-datum verstreken is. 

Samengevat geldt bij THT dat je goed moet kijken, ruiken en proeven als de datum verstreken is. Voor TGT geldt dat je het product gebruikt moet hebben voor het verstrijken van de datum óf het moet hebben ingevroren. 'Als iedereen op deze manier met houdbaarheidsdatums omgaat, wordt Nederland steeds meer #verspillingsvrij', aldus Timmermans.

Aanvullende informatie

Informatie en tips om voedselverspilling te voorkomen zijn te vinden op verspillingsvrij.nl en op social media via de hashtag #verspillingsvrij. 

Radar deed eerder dit jaar ook onderzoek naar houdbaarheid, en wat mensen zich van zo'n geprinte datum aantrekken. De uitkomsten liggen soms uiteen, maar vullen elkaar ook aan: zo vroegen we in het onderzoek van Radar ook naar aanvullende richtlijnen voor houdbaarheid, naast TGT en THT. De helft van de ondervraagden blijkt deze niet te kennen. De cijfers en de aanvullende richtlijnen vind je hier:

70% heeft wel eens iets over datum in huis, weggooien niet altijd nodig

Bron: Voedingscentrum