Wegwerpplastic verminderen? Ga voorbereid op pad met deze tips

780x439_herbruikbaretas.jpg

Willen we het zonder plastic wegwerpspullen doen, dan is een herbruikbare variant van huis meenemen een alternatief. 

Een koffie- of theemok, of bestek meenemen vinden de meeste mensen geen probleem. Ongeveer de helft van het panel zegt dat al te doen en ruim een derde heeft er geen bezwaar tegen, al doen ze het (nog) niet. Een herbruikbaar waterflesje meenemen vindt slechts 6 procent te veel gedoe; 77 procent doet dat al en 17 procent is ertoe bereid. Statiegeld heffen op plastic halveliterflesjes kan overigens rekenen op een groeiend draagvlak: 85 procent zegt daar positief tegenover te staan – 5 procent meer dan vorig jaar.

Ook bij het boodschappen doen kun je je plasticverbruik verminderen, door te kijken of producten op een duurzame manier verpakt zijn: bijvoorbeeld in karton of met zo min mogelijk materiaal. Een ruime helft (54%) van het panel zegt daar (meestal) op te letten, de kleinere helft (46%) meestal niet. Rond de 70 procent van degenen die er oog voor hebben, kiest voor een vergelijkbaar product als daar een meer duurzame, of liefst nog: mínder verpakking omheen zit.

Zelf een broodzak, kaasverpakking of groentenetje meenemen

Om het gebruik van plastic verpakkingen en tasjes te vermijden, kun je zelf spullen meenemen naar de winkel. Een (boodschappen)tas meenemen blijkt inmiddels de norm. 96 procent zegt dat te doen, slechts 1 procent vindt dat 'te veel gedoe'. De overige 3 procent doet het nu nog niet, maar is daar wel toe bereid. De gewenning aan de boodschappentas hangt ongetwijfeld samen met het plastictasjesverbod dat sinds 2016 geldt. Een verbod dat door een meerderheid wordt ondersteund, zo blijkt uit eerder panelonderzoek.

Bijna een derde van de respondenten zegt weleens een eigen broodzak mee te nemen bij het boodschappen doen. Een nog grotere groep, 42 procent, doet dat nog niet maar is er wel toe bereid. Een kwart lijkt het niets. We vroegen gebruikers naar hun ervaring. 72 procent is het nooit overkomen dat een medewerker moeilijk deed over het gebruik van een eigen broodzak. 12 procent heeft weleens gemopper moeten doorstaan, bij 5 procent is het gebruik van een van huis meegebrachte zak weleens geweigerd. Een even grote groep heeft meegemaakt dat brood uit het plastic werd gehaald om het in de meegebrachte zak te verpakken – dat geeft weinig winst.

Een groentenetje meenemen vormt voor nog minder mensen een probleem; 31 procent doet dit al en 46 procent is ertoe bereid. Een eigen verpakking voor kaas meenemen gebeurt minder; 16 procent zegt dat te doen. 35 procent is het te veel gedoe, maar bijna de helft van de respondenten zegt er wel toe bereid te zijn. De hoeveelheid problemen – meestal geen, en een enkele keer gemopper, weigering, of uit plastic halen en zo toch plastic verbruiken – is vergelijkbaar met de ervaringen met de eigen broodzak.

Over het plasticonderzoek

Het onderzoek over wegwerpplastic is door 31.611 mensen ingevuld, tussen 11 en 25 juli 2018. Het overgrote deel is lid van het Radar Testpanel, 1189 mensen hebben het onderzoek via een anonieme link ingevuld. Het Radar Testpanel bestaat uit consumenten verspreid over het land, die hun mening en ervaringen delen via online vragenlijsten. Ook panellid worden? Meedoen is gratis, ga naar www.radartestpanel.nl.