Weinig aangifte van fietsdiefstal

Nog geen kwart van de slachtoffers van fietsdiefstal doet daarvan aangifte. Het afgelopen jaar meldden zich 110.202 mensen bij de politie om hun rijwiel als gestolen op te geven, maar instanties gaan er van uit dat het daadwerkelijke aantal rond de 450.000 ligt.

Dat blijkt uit cijfers die de stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit voor De Telegraaf verzamelde. 'Eigenaren beschikken vaak niet over gegevens van hun fiets om aangifte te kunnen doen of denken dat de politie het rijwiel toch niet kan opsporen', zegt directeur Titus Visser. 'Daarom krijgen wij geen juist beeld van het probleem. Bovendien blijft er zo een levendige handel bestaan in gestolen tweewielers.'

Doe wél aangifte

De AVc roept slachtoffers op vooral aangifte te doen. 'Liefst met zoveel mogelijk informatie zoals frame- en slotnummer, zodat als een partij fietsen wordt teruggevonden makkelijk de rechtmatige eigenaar opgespoord kan worden', stelt Visser.

Politie.nl

Aangifte doen kan online via politie.nl. Op de site vind je alle informatie over wat te doen wanneer je (brom)fiets verdwenen is; ook op welke andere manieren je dit aan de politie kunt melden.

Poll

Is jouw fiets weleens gestolen? En deed je toen aangifte? Vul de poll van het Radar Testpanel in. Ben je nog geen panellid? Meld je dan hier aan.

Bron: ANP MediaWatch / De Telegraaf / Radar