Welke alternatieven zijn er voor een standaard spuitfles deodorant?

aluin deo site.jpg

Over de ingrediënten van deodorant is al wel vaker het een en ander te doen geweest. Zo zou het gebruik van een deodorant met aluminium erin gevaarlijk kunnen zijn en zouden er ook hormoonverstorende ingrediënten in de spuitbussen kunnen zitten. Hoe schadelijk deodorant uit een spuitbus echt is, staat nog ter discussie. Maar neem jij liever het zeker voor het onzekere, dan vind je in dit artikel verschillende alternatieven.

Naast het feit dat het spuiten met deodorant uit spuitbussen mogelijk schadelijk is, voor zowel jezelf als voor het milieu, leveren de gebruikte bussen een hoop afval op. Daarnaast kan het ook nog zo zijn dat de deodorant vlekken in je kleding veroorzaakt of dat je het idee krijgt dat je misschien juist een gekke geur onder je oksels krijgt door de parfum uit de flessen.

Hoogste tijd dus om een ander alternatief een kans te geven: 

1. Zeepjes als deodorant

Een erg toegankelijk en veelgebruikt product is een zeepje als deodorant. Er bestaan verschillende alternatieven die bij de meeste drogisterijen en apotheken al te koop zijn. De zeepjes zijn meestal in neutrale geur te verkrijgen, maar bevatten ook vaak een extra fris geurtje zoals lavendel, grapefruit of groene thee. 

Andere ingrediënten die veelal gebruikt worden in deze zeepjes zijn kokosolie, zinkoxide, maiszetmeel, zuiveringszout en shea boter. De zeepjes zijn veelal verkrijgbaar in aluminium blikjes en zijn met je handen aan te brengen onder je oksels. 

2. Deodorant van aluin

Een andere optie is een soort deodorant-stick van het kleurloze of witte kristal aluin dat uit zouten en metalen bestaat. Deze aluinsteen wordt op vele plekken als deodorant-stick verkocht en gaat ontzettend lang mee. 

Je gebruikt de stick door het aluin een beetje nat te maken met water en het vervolgens over je huid te wrijven. Er blijft een geurloos en vaak haast onzichtbaar laagje achter op je oksel, die de rest van de dag je zweetgeur maskeert.  

3. Zelf een deodorant maken

Wil je precies weten wat er in jouw deodorant zit en het liefst zo min mogelijk op je huid smeren? Dan kun je ook zelf je deodorant maken. Dit recept van De Groene Meisjes is simpel en zou goed werken. Je hebt nodig: vier eetlepels maizena, vier eetlepels baking soda, vijf of zes eetlepels kokosolie en eventueel kun je nog een essentiële olie toevoegen om een geurtje te geven aan je deo. 

Je maakt het als volgt: eerst smelt je het kokosvet tot een vloeibare olie, waarna je de maizena en de baking soda hieraan toevoegt. Roer alles goed samen tot het een gladde massa is geworden. Optioneel voeg je dus nog een lekker ruikende olie toe en laat je het geheel hard worden. Wanneer het helemaal is opgedroogd en ingedikt, is het klaar voor gebruik en smeer je het goedje met je vingers uit over je oksel. 

4. Een deodorant-stick

Dit alternatief brengt nog wel plastic afval met zich mee en bevat in sommige gevallen alsnog schadelijke ingrediënten, dus pas hier goed mee op. Feit is wel dat een roller effectiever blijkt te werken en vandaag de dag bestaan ze in vele soorten en maten. Zo zijn sommige sticks ook verpakt in karton en gemaakt van enkel biologische oliën en baking soda.