Welke alternatieven zijn er voor maandverband en tampons?

menstruatie-alternatieven-03042019.jpg

Er zijn verschillende alternatieven voor maandverband en tampons, zoals een menstruatiecup of intieme spons. Deze andere opties zijn meestal langer bruikbaar waardoor ze beter voor het milieu en je gezondheid zouden zijn. Wat is hiervan waar?

In gewone tampons en maandverband kan viscose zitten. Viscose is een vezel op basis van cellulose, een bijproduct van houtzaagsel en houtpulp. Een andere optie is katoen. Nadeel is dat katoen erg veel wordt bespoten met bestrijdingsmiddelen. Daar komt bij dat tampons en maandverband vaak gebleekt worden met waterstofperoxide. Daarnaast kunnen de menstruatieproducten ook plastic toplaag bevatten.

Paula Kragten, oprichter van online magazine Period!, vindt het echter te kort door de bocht om te zeggen dat maandverband en tampons schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid, vertelt ze in EenVandaag. Andere Nederlandse experts beamen dit. Helaas ontbreekt vooralsnog wetenschappelijk onderzoek naar dit onderwerp. Een ingrediëntenlijst voor menstruatieproducten is niet verplicht. Bovendien bestaan er geen regels voor wat er wel of niet in mag.   

Toxischeshocksyndroom

Het Toxischeshocksyndroom (TSS), ook bekend onder de naam tamponziekte, is een levensbedreigende zeldzame aandoening. Veroorzaker van de ziekte zijn gifstoffen van bacteriën die veel voorkomen bij mensen. Deze bacteriën zijn ongevaarlijk tenzij ze dieper in het lichaam doordringen. Iedereen kan de ziekte krijgen, maar de helft van alle TSS-gevallen zijn menstruerende vrouwen en meisjes.

Je kunt dus ook TSS krijgen als je geen tampons gebruikt. De symptomen zijn: plotseling hoge koorts, braken, diarree, hoofdpijn, keelpijn, flauwvallen en huiduitslag. Vermoed je TSS? Verwijder dan gelijk je tampon en neem direct contact op met je huisarts of een ziekenhuis. De kan op de ziekte is groter als je te lang een tampon inhoudt. Draag een tampon daarom nooit langer dan acht uur en was altijd goed je handen.

Menstruatiecup

Een menstruatiecup is een klein bekertje, meestal gemaakt van siliconen (dus geen plastic), dat menstruatiebloed opvangt. Je kunt het cupje op bepaalde manieren vouwen voordat je het inbrengt. De cup trekt na het (juist) inbrengen vacuüm. Je kunt een cup tot twaalf uur laten zitten, afhankelijk van hoeveel bloed je verliest. Een menstruatiecup gaat vijf jaar mee.

De cup leeg je en spoel je vervolgens af met water. Wil je de cup legen in een publiek toilet zonder kraan? Neem dan een flesje water mee. Je kunt het bekertje legen in de wc en schoonspoelen met water uit het flesje. Is je menstruatie voorbij? Maak de cup schoon door deze 15 minuten in een pannetje water te laten koken.

Wasbaar maandverband

Wasbaar maandverband is meestal gemaakt van katoen of bamboevezel en een laagje kunststof. Het heeft vleugels met drukknopjes zodat het verband niet kan verschuiven. Een vies exemplaar kun je in je in een volle wasmachine mee wassen op veertig graden. Je kunt vijf jaar doen met wasbaar maandverband. Onderzoeken tonen aan dat dit maandverband veilig is.

Speciale onderbroek

Er zijn ook speciale onderbroeken die een soort ingebouwd maandverband hebben. Als je last hebt van veel bloed werkt alleen deze onderbroek meestal onvoldoende. Ben je bang voor doorlekken? Dan kan de onderbroek wel een back-upbescherming geven.

Intieme zeespons

De zeespons komt van nature voor als sponsdier. We spreken van dieren omdat deze sponzen uit dierlijke cellen bestaan. Meestal zijn ze niet gebleekt en worden er geen chemicaliën aan toegevoegd. Een spons gaat een halfjaar mee en is biologisch afbreekbaar. De spons breng je net zo in als een tampon, verwijderen is wel moeilijker omdat er meestal geen touwtje is.

De Amerikaanse gynacoloog Jen Gunter waarschuwt in de New York Times voor deze sponsjes. De Amerikaanse Food and Drug Administration vond namelijk tijdens een test dat de sponzen gevuld kunnen zijn met allerlei viezigheden. Make-up sponzen kun je overigens absoluut niet gebruiken als menstruatiespons.

Herbruikbare tampon

Op internet vind je tegenwoordig ook gebreide of gehaakte tampons die je kunt wassen. Er zijn nog geen onderzoeken gedaan naar deze producten. Het is dus niet duidelijk of het gebruik hiervan veilig is.

Free bleeding

Een andere optie is om het bloed gewoon te laten lopen. Dit heet free bleeding. Sommige vrouwen doen dit uit feministisch statement, andere vrouwen vinden dit gewoon fijner. Als het bloed langs je benen loopt kun je echter schimmelinfecties oplopen.

Vanwege gebrek aan onderzoek is niet met zekerheid vast te stellen dat gewone tampons en maandverband onveilig zijn. Experts vermoeden dat de effecten verwaarloosbaar zijn. Wil je een milieuvriendelijke oplossing? Ga dan voor wasbaar maandverband of een cup. Pas op met zeesponsjes en gehaakte tampons.

Bronnen: New York Times / OB-tampons / EenVandaag / Health.com / Trouw / de Volkskrant / Metro.co.uk / RTL Nieuws

Meer over