Welke kledingstomer scoort het best?
Er zijn steeds meer handzame kledingstomers op de markt waarmee je de kreukels uit je kleding kunt halen. Is strijken overbodig en welke kledingstomer is het best? En maken ze hun claim waar dat ze 99 procent van de bacteriën doden en nare geurtjes uit je kleding laten verdwijnen? Drie experts onderwierpen vijf kledingstomers aan onze test.
Radar is benieuwd welke van de vijf geteste kledingstomers het best de kreukels uit je outfit krijgt. We kopen voor ons testpanel drie identieke blouses van honderd procent linnen, zijde en katoen. En we maken er stevige kreukels in.
We testen vijf merken:
- Philips Steam & Go Plus (GC365/80)
- Tefal DR8085 Access Steam
- Tristar ST-8921
- SteamOne S-Travel
- Princess Garment 332846
Alle kledingstomers kosten minder dan zeventig euro en voldoen aan ongeveer dezelfde specificaties qua vermogen (variërend tussen 1300 en 1600 watt) en een stoomproductie (van 24 of 25 g/m). De goedkoopste van Princess kochten wij voor 33,98 euro en Philips was het duurste exemplaar en kostte 65,99 euro.
Klik hier voor specificaties van de verschillende kledingstomers. De uitslag van de test vind je onderaan het artikel.
Testpanel van experts
Ons testpanel bestaat uit drie experts:
- Hellen van Rees, textielonderzoeker aan Hogeschool Saxion. Officieel is haar titel: Researcher Sustainable & Functional Textiles.
- Kelly Huijsman, kledingstyliste en docent tv & celebrity styling bij de Style School ByDanie. Ze verzorgt de styling voor diverse bekende Nederlanders onder wie Chantal Janzen. Huijsman werkt bijna dagelijks met kledingstomers; een onmisbaar apparaat tijdens modereportages en televisieprogramma's.
- Hilco Knol heeft nog nooit een kledingstomer gebruikt. Maar als 'stoomdeskundige' weet hij alles van het reinigen met stoom. Hij is directeur van Knol Cleaning Solutions en zijn bedrijf adviseert ondernemers hoe zij het best hun winkel of bedrijf kunnen schoonmaken met stoom.
Gaan de kreukels eruit?
Ons testpanel kijkt of de kreukels er makkelijk uit gaan op drie verschillende stoffen. Ligt het apparaat lekker in de hand, kun je hem makkelijk vullen met water en hoe lang kun je stomen met een watertank? Naast onze 'kreukeltest' zijn we ook benieuwd of de kledingstomers bacteriën doden en nare geurtjes uit je kleding laten verdwijnen.
Doodt de stomer bacteriën en huisstofmijt?
Op de verpakkingen en websites staan de volgende claims: 'Een Philips-kledingstomer verwijdert geurtjes en doodt 99,9 procent van de bacteriën, waardoor kleding fris en schoon ruikt en klaar is om weer gedragen te worden.' Ze halen een eigen onderzoek aan. Tefal schrijft: 'De optimale verspreiding van stoom die doordringt in de vezels van de stof, zorgt dat je kleding opgefrist wordt, vieze geurtjes verdwijnen en bacteriën gedood worden.'
Tristar beweert: 'Verfrist en doodt bacteriën. De optimale verspreiding van de continue stoom van 25 g/min, die doordringt tot in de vezels van de stof, zorgt ervoor dat vervelende lichaamsgeuren, rokerslucht en kreuken verdwijnen. De hete stoom doodt 99 procent van de bacteriën en huisstofmijt. Veilig om op alle soorten stoffen te gebruiken, zelfs de meest delicate, zoals zijde.'
Princess beweert: 'Doodt 99 procent van alle bacteriën en huisstofmijt voor frisse en schone kleding, knuffels en meubels. Ideaal als je graag vintage kleding koopt of gevoelig bent voor huisstofmijt.' Op de verpakking en in de gebruiksaanwijzing van SteamOne staat niets vermeld over bacteriën.
Krijg je de lucht van motorolie uit je shirt?
We doen een geurproef. We hangen vijf identieke honderd procent polyestershirts een nacht in een hobbygarage voor oldtimers. Alle shirts zijn nieuw en fris gewassen. Kruipt de geur van motorolie in de synthetische stof? Na 24 uur stinken de groene shirts aardig naar olie en worden ze luchtdicht verpakt in hersluitbare zakjes. Krijgen de testers de volgende dag de stank eruit?
Hoe warm is de stoom?
Eerst meet Hilco Knol met zijn temperatuurmeter de warmte die uit de vijf stoommonden komt. Tristar geeft de warmste stoom met 85,8 graden, op de voet gevolgd door Philips met 85,6 graden. Tefal produceert stoom van 80 graden, Princess van 40 graden en SteamOne van 38 graden.
Bacteriën meten
Vervolgens strijkt Knol met een wattenstokje gedrenkt in vloeistof over alle polyestershirts om het aantal bacteriën te meten. De Kikkoman-meter geeft de vervuiling per shirt weer. Daarna worden de vijf shirts gestoomd en wordt nogmaals gemeten hoeveel bacteriën er zijn achtergebleven op het shirt.
Het aantal bacteriën is bij alle vijf een stuk lager, maar bij geen enkele stomer verwijdert 99 procent van de bacteriën. Het resultaat varieert tussen 38 procent en 86 procent. En geen van de vijf stomers krijgt de vieze garagegeur volledig uit de shirts gestoomd. De stank is minder, maar er moet echt een wasbeurt aan te pas komen of een behandeling van een professionele stomerij om de nare geurtjes helemaal te verwijderen.
Onzinclaim: doodt 99% van alle bacteriën
Volgens Knol is het een onzinclaim om te zeggen dat 99 procent van alle bacteriën wordt gedood. Naast de juiste temperatuur is ook de factor tijd van groot belang om bacteriën te doden. Je moet vrij lang over de stof heen gaan (zeker een minuut) om geurtjes te verwijderen en bacteriën te doden. En je moet ook nog eens elke centimeter raken om alles te elimineren. Kortom: onbegonnen werk.
Kledingstomer vervangt stomerij niet
Daarnaast is een kledingstomer geen vervanger van de stomerij. Dry en wet cleaning is een heel ander proces. 'We hebben chemische reinigingsmachines en door het reinigen met zepen en een bepaalde temperatuur worden door ons bacteriën gedood. Met alleen hete waterdamp kun je kleding hooguit opfrissen, maar gaat de stank er nooit uit', zegt Barry Evers de eigenaar van Topcleaning.
Topcleaning is de op één na beste stomerij van de wereld en het decor van onze stomertest. Evers vertelt dat ze stinkende kleding of stoffen die naar brand ruiken 24 uur hangen in een ozonkamer. 'Geur is eigenlijk een chemische verbinding in de kleding en met ozon worden die moleculen uit elkaar gehaald en wordt de kleding ontgeurd.'
Geen vervanger voor een stoomstrijkijzer
We zijn benieuwd naar de 'kreuktest'. Een kledingstomer is minder krachtig en is vanwege de kleine zoolplaat geen vervanger voor een regulier stoomstrijkijzer. Dat beweren de fabrikanten ook niet. Philips schrijft zelfs in de gebruiksaanwijzing: 'Voor kledingstukken met stevige kreukels en voor een meer formele look wordt u geadviseerd tevens een strijkijzer te gebruiken.'
Kreukeltest: welke verwijdert het beste de kreukels uit kleding?
We maken flinke kreukels in de stoffen, zodat je goed kunt zien wat de stomers doen. Ons testpanel test zelf alle handstomers op de drie textielsoorten: honderd procent linnen, zijde en katoen. En dit zijn hun bevindingen per stomer:
STOMER A: Philips
Philips is de duurste stomer en geeft met 85,6 graden bijna de warmste stoom. De motoroliegeur wordt volgens Hellen van Rees minder, maar je ruikt het nog steeds na het stomen. Ze zou het shirt zo niet aantrekken en toch eerst wassen.
Van Rees vindt het handvat van Philips erg breed. Ze heeft kleine handen en vindt het daardoor lastig vast te houden. Hilco Knol heeft grotere handen en vindt hem wel lekker in de hand liggen.
Deze Philips is één van de lichtste stomers in deze test met een leeggewicht van 900 gram. Nadeel is de kleine tank van zeventig ml, waardoor je hem vaak moet bijvullen. 'Ook het vulgaatje is klein, waardoor je snel met water knoeit', zegt Van Rees. Knol kan amper één blouse stomen of hij moet het waterreservoir alweer vullen. Hij is tevreden over het eindresultaat. 'Deze doet het prima op alle textielsoorten en scoort beter dan de anderen.' Ook vindt het testpanel het snoer lekker lang (drie meter) en heb je genoeg bewegingsruimte. Hij lekt niet en geeft geen watervlekken op de kleding. Verder is deze stomer gemakkelijk in gebruik.
Uit linnen gaan de kreukels volgens Van Rees lastig. De textielonderzoeker zegt: 'Linnen is een stijve vezel, kreukt snel en kreukels zijn er lastig uit te krijgen met een stomer. Op zijde werkt die beter en gaat het stomen veel sneller. Al blijf je de kreukels zien. Op katoen gaat het ook redelijk, maar de kreukels gaan er niet helemaal uit.'
Kelly Huijsman is erg enthousiast over de stomer van Philips. Ze geeft hem het hoogste cijfer. 'De speciale handschoen om de warmte tegen te houden is top. Dat zouden ze allemaal moeten hebben. Je kunt zonder je handen te verbranden de stof goed glad strijken. Dat scheelt ontzettend veel in het eindresultaat. Zeker op zijde vliegen de kreukels eruit.'
STOMER B: Tefal
Met een stoomtemperatuur van tachtig graden zit Tefal in de middenmoot. Bij het vasthouden komt de hete stoomkop tegen Van Rees' hand en dat voelt onprettig. Het hele testpanel vindt de Tefal-stomer groot, log en zwaar. Dit is leeg de zwaarste stomer in de test (1,3 kilo). Vanwege de vrij grote watertank (200 ml) kun je wel met één tank alle kledingstukken stomen.
Van Rees vindt het geen fijn apparaat. 'Hij is zwaar, oogt gedateerd en stoomt niet goed. Hij vlekt met water en als de de speciale borstels erop zet, gaan de kreukels er minder goed uit.' Volgens Van Rees haalt Tefal de kreukels er het minst goed uit van alle geteste stomers. Zij geeft de stomer een drie.
Huijsman vindt dat alle stofsoorten met Tefal vrij vochtig worden. 'Dit werkt goed bij een katoenen blouse, maar zorgt voor watervlekken in zijde.' Knol zegt: 'Met de opzetstukken krijg je nog steeds watervlekken op je kleding en gaan de kreukels er het slecht uit. Het enige pluspunt wat de testers benoemen is het lange snoer van drie meter.
STOMER C: Tristar
Tristar geeft volgens Knol's temperatuurmeting de warmste stoom (85,8 graden). Volgens Van Rees ligt Tristar prettig in de hand en is die niet te zwaar. Huijsman vindt de vorm niet gemakkelijk. Het snoer van 1,9 meter had volgens het driekoppig testpanel ook langer gemogen. Volgens het drietal kun je met het waterreservoir van 260 ml in een keer alle kledingstukken stomen. Al is de tank wel sneller leeg dan andere stomers met dezelfde inhoud.
'Deze stomer geeft een goede balans tussen tankgrootte, gewicht en stoomsterkte', zegt Van Rees. Vooral op zijde en katoen geeft deze stomer een prima resultaat. Bij linnen heb je een hoge temperatuur nodig en meer druk. Volgens Knol gaf deze stomer af en toe watervlekken, maar hij is wel tevreden over het eindresultaat. Kledingstyliste Huijsman zegt: 'de kreukels in de kleding waren best extreem. Dit was zelfs een uitdaging geweest voor een stoomstrijkijzer. En linnen is nooit kreukvrij dat is ook de charme van de stof.'
STOMER D: SteamerOne
De SteamOne gaf bij onze temperatuurmeting de koudste stoom van 38 graden. Huijsman vindt het design mooi en het snoer van 3 meter prettig. Zij vindt dat de SteamOne niet veel stoom geeft. Ze is alleen tevreden met het eindresultaat op een katoenen blouse. 'Doordat deze stomer meer vocht afgeeft, ging het stomen goed op katoen. Ik ben echter bang voor watervlekken op zijde kleding met deze stomer.'
Van Rees vindt dat er flink wat stoom uitkomt, maar het apparaat is lomp in gebruik. Ze zegt: 'Het handvat is fijn, maar de kop en tank zijn vrij groot, waardoor hij zwaar aanvoelt. De snoerlengte van drie meter is prima. Het waterreservoir van 260 ml is vrij groot, zodat je met één tank alle kledingstukken kan stomen zonder bij te vullen.'
Knol vindt de SteamOne stomer zwaar als je hem vastpakt, maar tijdens het stomen valt het mee. 'Ik ben tevreden met het eindresultaat en de kreukels gaan er vrij gemakkelijk uit. Het snoer is lekker lang.'
STOMER E: Princess
Met 33,98 euro is Princess de goedkoopste stomer in de test. De stoom was bij de temperatuurmeting slechts 40 graden. Volgens Van Rees heeft Princess een prima handvat en een grote watertank van 260 milliliter, wat goed werkt. Ze vindt het wel onhandig dat je hem ondersteboven moet vullen en dat het streepje tot het maximum vullen aan de bovenkant staat. Knol vindt de Princess goed in de hand liggen. Toch ziet het testpanel een aantal nadelen:
- Lomp ding en voelt vrij zwaar.
- Het snoer van 1,9 meter is aan de korte kant.
- Er komt een wisselende stoomsnelheid uit en geeft daardoor geen betrouwbare indruk.
- Na afloop waren de kledingstukken allemaal nog flink kreukelig.
Knol is absoluut niet tevreden over de stomer van Princess en geeft een dikke onvoldoende. Huijsman vond het eindresultaat in haar stoomsessie op de blouse van katoen en linnen nog redelijk, maar op zijde waren er teveel watervlekken.
Uitslag van de Radar kledingstomertest
Hieronder vind je de eindbeoordeling van de vijf geteste kledingstomers.
- Philips Steam & Go Plus GC365/80: 7,2 (kost 65,99 euro)
- Tristar ST-8921: 6,5 (kost 43,99 euro)*
- SteamOne S-Travel: 6,5 (kost 61,95 euro)
- Princess Garment 332846: 4,3 (kost 33,98 euro)
- Tefal DR8085 Access Steam: 4,2 (kost 58,99 euro)
*Tristar eindigt hoger dan SteamOne vanwege een lagere prijs
Zouden de expters een kledingstomer kopen?
We vragen tot slot aan ons panel: zou je zelf een kledingstomer kopen? De panelleden vinden een kledingstomer geen vervanger voor een strijkbout en ook geen must, maar handig voor erbij. Als je even snel je gedragen kledingstuk wilt opfrissen of voor delicate stoffen als zijde is het een uitkomst. Huijsman stelt dat ze haar werk als stylist niet kan doen zonder zo'n handstomer.
Deel je ervaringen, stel vragen en discussieer met andere leden over dit onderwerp.
Laatste reacties
11Je ziet ze steeds vaker op de markt, maar hoe handig zijn kledingstomers echt? Klopt het dat ze naast kreuken ook geurtjes en bacteriën uit je kleren krijgen? En welke stomer werkt het beste? Onze kledingstomertest zoekt het voor je uit. Kijk vanavond naar Radar op NPO 1 om 20.30 uur. https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/welke-kledingstomer-scoort-het-best/
Er gaat niets n.m.m boven een goede strijkbout en laat ik nou dol op strijken zijn😉 ? Jasjes e.d gaan naar de ouderwetse stomerij .
En niets mis met een goede wasbeurt om geurtjes en bacteriën te verwijderen.