Welke risico’s loop je als je niet de juiste verzekeringen afsluit?

Verzekeringen

Veel mensen denken dat ze verplicht zijn om allerlei verzekeringen af te sluiten. In werkelijkheid zijn er maar een paar echt verplichte verzekeringen. Welke zijn dat precies? En wat zijn de mogelijke gevolgen als je bepaalde verzekeringen niet hebt? Radar zoekt het voor je uit. 

Welke verzekeringen zijn er verplicht?

In Nederland zijn er slechts twee verzekeringen écht verplicht: de basiszorgverzekering voor iedereen die in Nederland woont of werkt en de WA-verzekering als je een motorvoertuig bezit, zoals een auto, motor of bromfiets. 

Wettelijk gezien zijn alle andere verzekeringen niet verplicht, legt Stefan de Gooijer uit, verzekeringsexpert bij Pricewise. “Denk hierbij aan bijvoorbeeld de aansprakelijkheidsverzekering. Veel mensen denken dat die verplicht is, maar dat is helemaal niet het geval.”

Wat wel kan voorkomen, is dat een hypotheekverstrekker je verplicht om een opstalverzekering of overlijdensrisicoverzekering af te sluiten bij het aanvragen van een hypotheek. “Dat doen ze vaak om financiële risico's te beperken en beide partijen te beschermen tegen onvoorziene omstandigheden die het terugbetalen van de hypotheek in gevaar kunnen brengen,” zegt De Gooijer.

Welke verzekeringen zijn je geld waard?

Hoewel weinig verzekeringen verplicht zijn, is het volgens De Gooijer wel verstandig om bepaalde verzekeringen af te sluiten, zoals een aansprakelijkheidsverzekering. 

“Een aansprakelijkheidsverzekering kost maar een paar euro per maand en voorkomt dat je bij schade aan anderen zelf diep in de buidel moet tasten. Denk aan medische kosten of inkomensverlies bij blijvende invaliditeit. Kun je de schade niet betalen, dan kan de benadeelde partij zelfs juridische stappen ondernemen. Dit  voorkom je dus door je hiervoor te verzekeren.” 

Ook een inboedelverzekering is volgens hem verstandig om af te sluiten. “Je spullen kunnen veel waard zijn, en bij schade door brand, water, storm, inbraak of diefstal kunnen de kosten flink oplopen.”

Voor wie regelmatig op vakantie gaat of reist, raadt De Gooijer bovendien een reis- en annuleringsverzekering aan. “Een reisverzekering dekt onverwachte kosten, zoals gestolen bagage, en een annuleringsverzekering helpt als je door omstandigheden niet op vakantie kunt. Let wel goed op de polisvoorwaarden, zo dien je soms voor je bagage een aanvullende bagagedekking af te sluiten.’’

Welke risico’s kun je lopen als je je niet verzekerd?

De Gooijer benadrukt dat je een boete kunt krijgen als je de verplichte verzekeringen niet afsluit. Daarnaast wijst hij erop dat je bij een ongeluk of gezondheidsprobleem het risico loopt om zelf voor alle kosten op te draaien. “Deze kunnen enorm hoog oplopen, en dat is dan ook een van de redenen waarom deze verzekeringen verplicht zijn gesteld.”

Verder geeft De Gooijer aan dat het grootste risico van nauwelijks verzekerd zijn, is dat je bij elke onverwachte gebeurtenis – zoals schade aan of verlies van je bezittingen, of schade die je een ander toebrengt – zelf moet opdraaien voor de kosten. “Dit kan je financieel ruïneren, vooral wanneer het gaat om aansprakelijkheid voor schade aan anderen.”

Daarom is het in bepaalde situaties sterk aan te raden om je te verzekeren, legt hij uit. “Het geeft financiële zekerheid in onvoorziene omstandigheden, en dat kan je een hoop zorgen besparen.”

De Gooijer benoemt dat een aansprakelijkheidsverzekering zelfs bijna een soort morele verplichting is:

“Het zorgt ervoor dat slachtoffers niet zonder schadevergoeding blijven zitten, en het voorkomt dat je zelf in grote financiële problemen komt.”