Welke spelcomputer moet je kiezen: PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch of pc?

spelcomputer-kiezen-playstation-xbox-nintendo-180613.jpg

Waar moet je rekening mee houden als je een nieuwe spelcomputer koopt? Kun je beter een PlayStation 4, Xbox One of Nintendo Switch kopen? Of is je pc misschien wel krachtig genoeg om videogames op te spelen?

Met een spelcomputer zoals de PlayStation 4, Xbox One of Nintendo Switch kun je videospellen spelen op je televisie. Sommige games komen voor alle drie de spelcomputers uit, terwijl er ook games zijn die exclusief uitkomen voor één specifieke spelcomputer. Denk bijvoorbeeld aan de Mario-games die alleen speelbaar zijn op een Nintendo Switch (of op oudere spelcomputers van Nintendo).

De keuze voor een spelcomputer is voor een belangrijk deel afhankelijk van de spellen die je wilt spelen. Wil je online samen met vrienden een spel spelen? Dan is het belangrijk dat je dezelfde spelcomputer koopt als je vrienden. Overigens zijn sommige spellen wel cross-play. Dat houdt in dat je met bijvoorbeeld een Xbox One kan spelen tegen mensen op een Nintendo Switch, pc of zelfs een smartphone.

De keuze voor een spelcomputer is ook een kwestie van smaak. Je bestuurt games met een gamecontroller, maar welke controller ligt het lekkerste in de hand? Overigens kun je bij grote elektronicawinkels spelcomputers uitproberen, zodat je er snel achter komt welke console het beste bij jou past.

PlayStation 4: krachtige spelcomputer met ruime spelkeuze

De PlayStation 4 van Sony is de meest verkochte spelcomputer van de huidige generatie. Vrijwel alle nieuwe games verschijnen voor deze console, van het voetbalspel FIFA of het racespel Need for Speed tot het schietspel Call of Duty. Ook heeft Sony meerdere interne ontwikkelteams, waardoor er ook veel exclusieve spellen voor de PlayStation 4 verschijnen zoals Last of Us, Horizon (ontwikkeld door het Nederlandse Guerrilla Games), Uncharted, of God of War. Naast gamen kun je ook films kijken via de ingebouwde blu-rayspeler, of via Netflix of een andere videoapp.

De PlayStation 4 is op dit moment in twee versies op de markt: de PlayStation 4 Slim en de PlayStation 4 Pro. De Slim-versie is een dunnere versie van de originele PlayStation 4 uit 2013. De PlayStation 4 Pro is een krachtiger en duurder model. Het voordeel van de Pro is dat je games kan afspelen in 4K (mits je televisie dit ondersteunt) en dat spellen soepeler draaien.

Een unieke eigenschap van de PlayStation 4 is PlayStation VR. Je kunt een speciale PlayStation VR-bril kopen, waarmee je bepaalde games in virtual reality kunt spelen, waardoor je het gevoel hebt dat je echt in de virtuele wereld zit.

Xbox One: multimediale alleskunner

Net als op de PlayStation 4 kun je ook op de Xbox One van Microsoft vrijwel alle nieuwe spellen spelen. Daarnaast komen er ook voor de Xbox exclusieve games uit die je niet op de spelcomputers van de concurrentie kunt spelen. Denk hierbij aan de racegames uit de Forza-serie, of aan Gears of War of Halo. De games die Microsoft uitbrengt voor de Xbox One kun je vaak ook op je pc spelen.

Net als van de PlayStation 4 zijn er ook twee varianten van de Xbox One op de markt: de Xbox One S en de Xbox One X. De S-variant is de goedkopere en minder krachtige variant. Wel kun je met de Xbox One S (en X overigens ook) 4K blu-rays afspelen. De Xbox One X is de krachtigste Xbox-console en bovendien de krachtigste spelcomputer op dit moment. Dit zorgt ervoor dat je games in een 4K-resolutie kunt spelen en ook dat games net als bij de PlayStation 4 Pro soepeler draaien.

Microsoft introduceerde in 2013 de Xbox One als alles-in-één-entertainmentsysteem. De spelcomputer heeft in die visie een centrale plek in de woonkamer voor het afspelen van allerlei entertainment, waaronder krachtige games.

Nintendo Switch: draagbare spelcomputer

De Nintendo Switch is niet zo krachtig als de PlayStation 4 of Xbox One. Ook het aanbod met games is kleiner. Wel is de Nintendo Switch de enige spelcomputer waar je Mario-, Zelda- of Donkey Kong-games op kunt spelen. In de jaren tachtig verschenen de eerste games met deze legendarische spelkarakters en de karakters zijn tegenwoordig nog steeds super populair. Veel games die verschijnen voor de Switch zijn geschikt voor het hele gezin, terwijl de PlayStation 4 en Xbox One meer gericht zijn op volwassenen.

De Nintendo Switch is overigens een unieke spelcomputer. Je kunt hem als een normale spelcomputer aansluiten op de televisie, maar de spelcomputer heeft ook een eigen scherm waardoor het lijkt op een tablet. Je kunt op deze manier de spelcomputer overal mee naar toe nemen. De Switch heeft een ingebouwde accu, dus je kunt zelfs gamen op een bankje in het park.

Windows pc: zo krachtig als jij het zelf wilt

Uiteraard heb je ook nog de optie om geen spelcomputer te verbinden met je televisie, maar te kiezen om te gamen op een Windows-computer. Simpele spellen kun je al vrij snel spelen op je computer, voor echte topgames heb je een krachtige computer nodig. Het voordeel van een vaste pc is dat je deze kan upgraden, zodat spellen er nog mooier uitzien. Dit brengt direct ook een nadeel met zich mee: als je computer niet meer up-to-date is, kun je de nieuwste spellen ook niet (op de hoogste kwaliteit) spelen. Bij spelcomputers als PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch heb je geen last van dit probleem.

Je kunt pc-spellen kopen in de winkel en installeren vanaf een schijfje, maar er zijn ook programma's waar je games online kunt kopen en downloaden. Het grootste platform om games betaald te downloaden is Steam. De meeste nieuwe games kun je er terugvinden. Dit geldt helaas niet voor FIFA en andere games van Electronic Arts. Dat bedrijf heeft met Origin een eigen gameplatform.