Welke thermometer is het meest betrouwbaar?

Speenthermometers, voorhoofdthermometers, oorthermometers, de ouderwetse staafthermometers: je kunt er je lichaamstemperatuur mee meten. Krijg je bij elk type thermometer ook hetzelfde resultaat? En welke meetmethode is het meest betrouwbaar?

Floortje uit Uithoorn werkt al jaren in de ouderenzorg. Ze heeft het vermoeden dat de meting van de oorthermometer soms te wensen overlaat. Floortje heeft regelmatig het vermoeden dat een cliënt koorts heeft. Als ze dat vervolgens wil meten geeft de oorthermometer aan dat dat niet het geval is. Dan probeert ze het bij zichzelf uit. De oorthermometer geeft 36,5 graden aan, terwijl haar lichaamstemperatuur volgens de rectale thermometer 37,5 graden is.

Ziek dochtertje

Floortjes argwaan over de betrouwbaarheid van de oorthermometer wordt nog groter als haar tweejarige dochter ziek wordt en koorts krijgt. Met een rectale thermometer meet ze 39 graden en 's avonds loopt de temperatuur zelfs op tot 40,3 graden.

Ze besluit met haar dochter naar de huisarts te gaan. Daar wordt de temperatuur met een oorthermometer gemeten. Het apparaat geeft 37,7 graden aan. Eenmaal thuis probeert Floortje het nogmaals met de rectale thermometer en deze geeft 39,1 graden koorts aan.

Waar moet je nu mee meten?

Radar vraagt huisarts Bart Timmers waar je nu het beste je temperatuur mee kunt vaststellen. De rectale thermometer staat volgens hem bekend als meest betrouwbaar. Timmers vindt de oorthermometer een goed alternatief, mits je in je achterhoofd houdt dat ze iets kan afwijken van je daadwerkelijke lichaamstemperatuur.

Forumreacties

2
  • Door Radar

Speenthermometers, voorhoofdthermometers, oorthermometers, de ouderwetse staafthemometers. Geproduceerd met maar één doel: het meten van je temperatuur. Krijg je bij elke soort themometer hetzelfde resultaat? En welke thermometer of meetmethode is het meest betrouwbaar? Radar zoekt het uit. Maandag 29 januari in Radar, om 20:30 uur bij AVROTROS op NPO 1 Lees meer: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/29-01-2018/

  • Door Blazoen

De gegeven thermometers zullen allen een andere waarde geven, maar zijn daarom niet fout. Zoals bij elke meting zullen de temperatuurmeters herhaaldelijk geijkt moeten worden. Kwik- en alcohol thermometers zijn vrij nauwkeurig, omdat dit in een afgesloten systeem (buisje) plaatsvindt. Dit is altijd ideaal voor natuurkunde metingen. Digitale thermometers (sensor met variatie in stroom) zullen vaker geijkt moeten worden. Hoe precieser je wilt meten, hoe vaker de ijking moet plaatsvinden. Elk van de aangegeven plaatsen, zullen een andere temp hebben. Bovendien zal lichaamslengte, vetmassa, bewegingsacties en omgevingstemp van invloed zijn. Het blijft dus altijd een benaderingstemperatuur. Dit is dus ook afhankelijk van hoe precies een meting moet zijn. In de nabije toekomst zullen lichaamssensoren de meting doorgeven naar bijvoorbeeld je smartphone. Eventueel kunnen de gevaarlijke temperaturen automatisch doorgegeven worden aan je huisarts, die vervolgens de nodige actie zal ondernemen. Gr. Blazoen