Wereldwijde Instagram-scam ontmaskerd: wie zitten er achter de nepadvertenties met BN’ers?
Een Nederlandse server blijkt een belangrijke schakel in een internationale oplichtingszaak die wereldwijd tienduizenden slachtoffers maakt. Dat blijkt uit onderzoek van Radar. Via nepadvertenties op platforms zoals Instagram, waarin bekende namen als Eva Jinek, Herman den Blijker en Jort Kelder zogenaamd cryptobeleggingen promoten, worden mensen naar frauduleuze websites geleid.
Op die frauduleuze websites worden ze overtuigd om hun persoonlijke gegevens en geld over te dragen. Achter deze grootschalige oplichting schuilt een Russische organisatie die haar technische infrastructuur deels vanuit Nederland beheert.
Rusland
Uit het onderzoek van ethisch hacker Wouter van Dongen blijkt dat Rusland een belangrijke rol speelt in de organisatie achter de oplichting. Serverlogs tonen dat er regelmatig is ingelogd vanaf Russische IP-adressen. Een van de centrale figuren is opgeleid in elektronische oorlogsvoering. Vanuit Georgië bouwt en onderhoudt hij de systemen achter de nepadvertenties, landingspagina’s en databases.
Technische basis in Dronten
In het Flevolandse Dronten staat de server die een sleutelrol speelt in het netwerk van de criminelen. Op de server worden beheersystemen, databases en landingspagina’s gehost, die slachtoffers vanuit nepadvertenties naar fake cryptoplatforms leiden. Hier worden ook persoonlijke gegevens van slachtoffers opgeslagen, zoals namen, e-mailadressen en IP-adressen, waarmee de oplichters hun wereldwijde scam coördineren.
De organisatie maakt gebruik van een netwerk van minstens 25 bedrijven, gevestigd in onder andere het witwasparadijs Saint Vincent and the Grenadines, Cyprus en Hong Kong. Deze bedrijven lijken te worden gebruikt om financiële transacties te regelen en geldstromen te verbergen. Een aantal van deze adressen kwamen eerder voor in de Panama Papers.
Volgens gegevens uit de database heeft de criminele organisatie wereldwijd al minstens 110 miljoen dollar buitgemaakt. Nederland staat in de top 10 van getroffen landen, met 673 gedupeerden. Wereldwijd hebben de criminelen toegang tot gegevens van meer dan een half miljoen potentiële slachtoffers.
Waarom Nederland?
Dat deze infrastructuur deels vanuit Nederland wordt beheerd, is geen toeval. Nederland heeft een van de beste internetnetwerken ter wereld en is daardoor een aantrekkelijk digitaal knooppunt voor internationale hostingbedrijven.
Bekijk Radar maandag 9 december 2024 om 20.25 op NPO2, waarin de politie in de uitzending reageert op ons onderzoek en we op zoek gaan naar wie hierachter zit.
Wil jij jouw digitale weerbaarheid vergroten? De Rijksoverheid biedt cursussen aan in digitale veiligheid. Je vindt ze hier.