background branding

Werken middeltjes tegen haaruitval door veroudering?

haarverlies-deel2-10082020-780.jpg

Strikt gezien spreek je niet over haaruitval bij veroudering, maar zie je dat door de jaren heen de haren kleiner en dunner worden, legt Petra Dikrama uit. Dikrama is dermatoloog bij het Erasmus MC en aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV).

Dokters van Morgen spreekt met Dikrama over middelen die op de markt zijn die haarverlies bij veroudering zeggen tegen te gaan. Dat haarverlies wordt ook wel alopecia androgenetica genoemd.

Lees ook het eerste deel uit deze reeks: Wat zijn oorzaken van haaruitval?

Dikrama: 'In middelen die je zelf kunt aanschaffen mogen geen medicijnen zitten. Je ziet dan dat er afgeleiden van die medicijnen in hele kleine hoeveelheden in die middeltjes worden gestopt, en zo hebben ze eigenlijk nauwelijks effect'.

'Let op, soms kunnen de middeltjes gevaarlijk zijn'

Sterker nog, zo waarschuwt de dermatoloog, in sommige gevallen kunnen ze zelfs schadelijk zijn. 'Als je hele hoge doses vitamines binnenkrijgt bijvoorbeeld. Sommige vitamines plas je weer uit, maar andere stapelen zich op en dan moet je alert zijn dat je niet te veel binnenkrijgt'.

Heb je met haarverlies door veroudering te maken en wil je kijken of je daartegen iets kunt doen? Dan kun je het beste via de huisarts je laten doorverwijzen naar een dermatoloog. Dikrama ziet soms al kinderen die te maken krijgen met deze vorm van haarverlies.

'Haar eenmaal kwijt, dan komt het vaak niet meer terug'

'Over het algemeen geldt dat het haar dat je kwijt bent, ook niet meer terugkomt. Dus het doel van een behandeling is vaak het behoud van de haren die je nog hebt'. In sommige gevallen is het volgens Dikrama wel mogelijk om de haren die kleiner aan het worden zijn, weer beter te laten uitgroeien zodat ze wat dikker en langer worden.

Uiteindelijk is het volgens Dikrama vooral belangrijk dat je lekker in je huid en haar zit. 'Als je er oké mee bent, dan hoef je helemaal niks te doen. In principe is het een normaal verouderingsproces, en dat kan soms wat eerder optreden. Als je dat kan accepteren, is het helemaal mooi. Je bent meer dan je haar'.

Dit artikel gaat over middeltjes bij haarverlies door alopecia androgenetica. Maak jij je zorgen over je gezondheid en heb je last van haarverlies? Neem dan altijd contact op met je huisarts! Lees meer over de oorzaken van haarverlies bij Thuisarts.nl.

Meer over