Werkenden met minimumloon gaan er flink op vooruit: dit is hoeveel

Minimumloon

Verdien jij het minimumloon? Dan ga je er vanaf 1 juli maandelijks op vooruit. Hoeveel precies, verschilt per het aantal uren dat je werkt. Radar zet het voor je op een rij. 

40 uur per week

Mensen die het minimumsalaris verdienen en 40 uur per week werken, gaan er volgens HR-dienstverlener Visma Raet het meest op vooruit. Zij ontvangen straks 43,32 euro netto extra, een stijging van iets meer dan 2 procent. 

38 uur per week

Werkenden die 38 uur per week maken, zien een 39,76 euro hoger loon op hun bankrekening staan. Dat is ruim 1,9 procent meer. 

36 uur per week

Nederlanders die wekelijks 36 uur werken, zien 38,13 euro meer geld binnenkomen. Ofwel net geen 1,9 procent.

Waarom deze verhoging?

Dat mensen die meer werken er meer op vooruitgaan, komt volgens manager wet- en regelgeving Fred Asbroek bij Visma Raet doordat sinds januari wordt gewerkt met een bruto minimumuurloon, niet meer met een fulltime minimumsalaris. "Omdat medewerkers met een 40 uurscontract meer uren werken dan die met een 36 uurscontract, stijgt hun brutosalaris sneller."

Het bruto minimumuurloon gaat vanaf volgende maand met bijna 3,1 procent omhoog, van 13,27 euro naar 13,68 euro. Er waren plannen om dat extra te verhogen, maar de Eerste Kamer stemde daar in april tegen. 

Coalitie wil minimumloon niet verhogen 

Hoewel de grotere verhoging niet doorgaat, is de stijging vanaf 1 juli relatief groot volgens Visma Raet. De afgelopen vier jaar is het minimumloon vanaf 1 juli gemiddeld minder hard gestegen.

Hoe hard het minimumloon de komende jaren gaat stijgen, is nog onduidelijk. De vier partijen de het hoofdlijnenakkoord hebben gesloten, PVV, VVD, NSC en BBB willen het minimumloon in ieder geval niet structureel verhogen.