background branding

Werkgever en winkelier mogen corona-app niet verplichten

app-corona-18-04-2020-780.jpg

Werkgevers, winkeliers en anderen mogen straks niet van hun personeel, klanten of bezoekers eisen dat ze de corona-app gebruiken waaraan het kabinet werkt. Zij mogen de app, die waarschuwt als de gebruiker in de buurt van een coronapatiënt is geweest, net zomin verplichten als de overheid dat doet, zegt het ministerie van Volksgezondheid.

De software voor de mobiele telefoon moet ervoor zorgen dat de stilgevallen samenleving en economie langzamerhand weer op gang kunnen komen. Nederlanders kunnen dan voorzichtig weer naar buiten, tenzij de app ze een seintje geeft dat ze binnen moeten blijven omdat ze mogelijk het virus hebben opgelopen.

Peiling Radar Testpanel

86 procent zou niet zomaar een 'corona-app' installeren, blijkt uit een peiling van het Radar Testpanel. 22 procent wil dat onder geen beding, en nog eens 64 procent stelt specifieke voorwaarden aan zo'n app. Lees meer: Slechts 14% zou 'corona-app' zomaar installeren.

Gebruik app wel 'zoveel mogelijk' aangemoedigd

De overheid gaat mensen wel 'zoveel mogelijk' aanmoedigen de app te gebruiken, zegt het ministerie. Of het gebruikers bijvoorbeeld wil belonen, laat het departement nog in het midden.

De verzekering dat de overheid de app niet verplicht stelt, stelde critici de afgelopen dagen nog niet gerust. Zij waarschuwden dat die ook niet mag verworden tot een 'digitaal paspoort' waar bijvoorbeeld supermarkten om kunnen vragen. 'Dat kan stigmatiserend werken en dan is de vrijheid in het geding', zei bijvoorbeeld Rob Jetten, de aanvoerder van regeringspartij D66 in de Tweede Kamer.

Voorstellen gepresenteerd tijdens appathon dit weekend

Foto: de foto boven dit artikel is gemaakt tijdens de 'Appathon'. Zeven geselecteerde teams presenteren dit weekeinde hun voorstellen voor zogenoemde corona-apps. De bedrijven en nonprofitorganisaties met plannen om het bron-en contactonderzoek van de GGD makkelijker te maken worden daarna bevraagd door een groep deskundigen.

Bron: ANP