background branding

'Werkgever mag niet zomaar loon inhouden, maar moet erover in gesprek'

Kantoorwerk_1-5-2020.jpg

Bedrijven mogen werknemers niet zomaar minder loon betalen, of verplichten vakantiedagen eerder op te nemen. Maar als zij door de coronacrisis in geldnood zitten, kunnen zij wel daarover met hun personeel in gesprek, zegt minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).

'Als je er als bedrijf slecht voor staat, en het risico hebt om te vallen, begrijp ik wel dat die gesprekken plaatsvinden', aldus Koolmees. 'Maar je kan niet eenzijdig de arbeidsvoorwaarden aanpassen, dat zal altijd in overleg moeten met de vakbonden of de ondernemingsraad.'

Loonkostenregeling

Bedrijven die een beroep doen op de loonkostenregeling van de overheid, worden geacht de salarissen volledig door te betalen. 'Dat is een voorwaarde', zegt Koolmees. Over andere arbeidsvoorwaarden kunnen volgens hem wel afspraken worden gemaakt, als dat nodig is om een bedrijf overeind te houden.

Wat mag een werkgever van je vragen?

Radar heeft eerder in de uitzending uitgebreid aandacht besteed aan wat een werkgever van je mag vragen in de coronatijd. Hoe zit het met je arbeidsrechten? Radar legt tal van vragen voor aan Han Busker, voorzitter van vakbond FNV. Bekijk het fragment.

Bron: ANP