background branding

'Werkgevers houden personeel steeds vaker digitaal in de gaten'

digitale-bescherming-21-11-2019.jpg

Werkgevers houden hun personeel steeds vaker digitaal in de gaten, meldt De Telegraaf. De privacy van werknemers dreigt hierdoor in gevaar te komen.

'Computers en sensoren worden steeds beter en steeds goedkoper. En dus ook steeds beter in het in de gaten houden van personeel', zegt internetdeskundige Danny Mekić. Dat werknemers ook tijdens werktijd recht op privacy hebben, is 'iets waar sommige werkgevers tot hun verdriet weleens achter komen', zegt Peter Kager, privacy-expert bij juridisch adviesbureau ICTRecht.

Lees: Opslagbedrijf maakt zich zorgen om personeelsmonitoring

Uitzonderingen op volgverbod

Hoewel volgen niet zomaar mag, is het echter niet verboden voor een bezorg- of taxidienst om klanten de mogelijkheid te bieden om live te zien waar zijn taxi of bestelling blijft. Die gegevens mogen echter niet worden bewaard om te gebruiken bij een beoordeling van de werknemer, legt hij uit.

Lees: 'Verzamelplaats persoonsgegevens inwoners gaat te ver'

Kantoor

Hetzelfde geldt ook in de kantoortuin, waar werkgevers niet zomaar constant al het internet- en e-mailverkeer mogen controleren van ondergeschikten. 'Alleen als er aanleiding voor is, zoals iemand die minder productief wordt', zegt Kager, net als bij concrete vermoedens van fraude.

Lees: D66 wil betere digitale bescherming voor de burger

Bron: ANP