Werkgeversorganisaties willen meer mogelijkheden voor alcoholtest personeel

drugs-test-werk-24052019.jpg

Tientallen bedrijven controleren hun werknemers op alcohol en drugs, terwijl dat niet mag. Vooral in de industrie, de havens en de chemie gebeurt het vaak. Dat meldt de NOS op basis van een rondgang.

De bedrijven vinden de veiligheid van werknemers belangrijker dan de privacy, vooral als er gewerkt wordt met zeer gevaarlijke stoffen. Werkgeversorganisaties willen dan ook dat het kabinet gaat regelen dat er meer wettelijke testmogelijkheden komen voor bedrijven.

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft evenwel kritiek en vraagt zich af of er geen andere manieren zijn om te bepalen of een werknemer nuchter is. Het testen mag alleen als er een speciale wettelijke regeling is en die is er slechts voor een beperkt aantal beroepen, zoals piloten, treinmachinisten en schippers. Bedrijven die zich niet aan de regels houden riskeren een boete.

'Inbreuk op privacy en lichamelijke integriteit'

Vakbond FNV is tegen het testen, omdat het een inbreuk is op de privacy en de lichamelijke integriteit van het personeel. 'Maar voor functies met een hoog veiligheidsrisico kan een periodieke test overwogen worden, onder strikte voorwaarden en als uiterste middel', aldus de bond.

Bron: ANP MediaWatch / NOS