Werknemer niet volgen met slimme armband

wearable_780.jpg

Werkgevers mogen geen gezondheidsgegevens van werknemers verwerken via zogeheten wearables, slimme armbanden die bewegingen en slaappatronen van mensen registreren.

Dat is in strijd met de privacyregels, meldt de Autoriteit Persoonsgegevens dinsdag.

Cadeautje

Na onderzoek van de privacywaakhond zijn inmiddels twee niet bij naam genoemde bedrijven gestopt met deze praktijken. Beide ondernemingen hadden hun werknemers de armbanden cadeau gedaan. 'Gegevens over de hoeveelheid beweging en gegevens over slaappatronen zijn gevoelige persoonsgegevens die iets zeggen over de gezondheid. Voor deze bijzondere persoonsgegevens gelden strenge wettelijk eisen', aldus de Autoriteit Persoonsgegevens.

Ook als de werknemer toestemming geeft, mogen de gezondheidsdata niet worden verwerkt. Werkgever mogen de populaire wearables wel cadeau doen aan werknemers, maar hierbij geen voorwaarden stellen voor het gebruik.

Proactief

Het vastgoedbedrijf Colliers blijkt een van de ondernemingen te zijn die experimenteert met de bandjes. Volgens directeur Harold Coenders om 'proactief te sturen op het gezond en gemotiveerd houden' van medewerkers. Volgens hem doen zo'n dertig van de 45 personeelsleden mee. De slimme polsbandjes bij Colliers meten de hartslag en beweging van medewerkers. De combinatie daarvan geeft vervolgens een indicatie van het stressniveau. Om het experiment toch door te kunnen zetten heeft Coenders een oplossing bedacht: de gegevens laten bekijken door een onafhankelijke coach buiten het bedrijf. Dat is volgens hem wel geoorloofd.

Nare bijsmaak

FNV laat weten werkgevers te veroordelen, 'die je zelfs als je slaapt niet met rust laten'. Volgens de bond is het vanzelfsprekend wettelijk verboden om op deze wijze in het leven van werknemers te dringen. 'Leuk om zo'n cadeautje te krijgen van je werkgever, een cadeautje met een nare bijsmaak. Want werknemers hebben recht op privacy en een privéleven. Dat staat al in toenemende mate onder druk en dat levert stress op', zegt Catelene Passchier, vicevoorzitter bij FNV.

Bron: ANP