background branding

Werkwijze van incassobureaus - reactie Openbaar Ministerie

logo_openbaar_ministerie_780.jpg

Het Openbaar Ministerie heeft naar aanleiding van het Radar-item over de werkwijze van incassobureaus, zoals te zien in de uitzending van 8 mei 2017, de volgende reactie gegeven.

'Het onderzoek is nog in volle gang, dus er valt nog niets te melden van onze kant. In februari hebben wij doorzoekingen gedaan op verschillende plaatsen in Nederland, zie het persbericht van de politie van destijds. Fraude onderzoeken duren over het algemeen lang(er), omdat er veel administratief uitzoekwerk bij komt kijken. Ik hoop hiermee je vraag voldoende te hebben beantwoord en anders weet je met te vinden.

Grootschalig rechercheonderzoek naar acquisitie- en incassofraude

Laatste update: 08-02-2017 | 17:02Oost-Nederland - In een grootschalig rechercheonderzoek naar incassofraude heeft de politie vandaag op verschillende plaatsen in Nederland beslag gelegd op administratie en gegevensdragers. Aanhoudingen zijn nog niet verricht.

Het onderzoek werd recent opgestart naar aanleiding van binnengekomen informatie (onder andere vanuit België) alsmede door aandacht in het programma Radar.
Daarbij bleek dat er op grootschalige wijze incassofraude werd gepleegd over een periode van januari 2015 tot en met januari 2017. Meerdere inwoners van Nederland en België werden zo via onterechte automatische incasso’s gedupeerd. De automatisch geïncasseerde geldbedragen, naar schatting enkele miljoenen Euro’s op jaarbasis, werden grotendeels naar het buitenland doorgesluisd. De slachtoffers werden vaak vanuit callcenters in het buitenland benaderd.Beslag gelegd

Rechercheurs van de politie bezochten onder leiding van het Openbaar Ministerie onder andere adressen in Arnhem, Dieren en Zutphen om beslag te leggen op gegevensdragers en administratie. Daarnaast werden banktegoeden en luxegoederen zoals twee personenauto’s en camper in beslag genomen. Aanhoudingen later

Het onderzoek zal zich voorlopig bezighouden met het vergaren van informatie uit de in beslag genomen administratie en gegevensdragers. Pas daarna zijn aanhoudingen te verwachten.

Hangende het onderzoek worden voorlopig geen aanvullende mededelingen gedaan.'