Wetenschappers en experts beantwoorden vragen over eikenprocessierups
Wetenschappers en experts beantwoorden sinds donderdagavond ruim honderd uiteenlopende vragen over de eikenprocessierups, de bestrijding en de gevolgen van de aanwezigheid van het beest. Het Kennisplatform Processierups heeft daarvoor in opdracht van het ministerie van Natuur de website processierups.nu gelanceerd. De website wordt de komende tijd verder uitgebreid, aldus bioloog Arnold van Vliet.
De massale aanwezigheid van de jeukrups houdt Nederland in haar greep, volgens het platform. Veel mensen hebben jeukbulten. De brandharen van de rups kunnen ook zorgen voor geïrriteerde ogen en ademhalingsproblemen, ook bij (huis)dieren. Deskundigen, huisartsen en GGD's worden overspoeld met vragen, terwijl de verzachtende crèmes en gels niet aan te slepen zijn. Daarom kondigde minister Carola Schouten (Natuur) vorige week actie aan.
Bundeling van kennis
De website bundelt volgens Van Vliet alle beschikbare professionele kennis. Per doelgroep zijn vragen en antwoorden bij elkaar gezet. Doelgroepen zijn niet alleen patiënten, maar ook onder andere organisatoren van evenementen, gemeenten, recreanten en boeren. De laatste groep moet bijvoorbeeld weten dat hooi dat onder een besmette eikenboom is geoogst niet meer bruikbaar is. Gewassen uit moestuinen onder dergelijke bomen zijn niet meer eetbaar.
'Er gaan allemaal verhalen rond die niet kloppen en die voor gezondheidsrisico's kunnen zorgen. Het ontbrak tot nu toe aan een betrouwbaar informatiepunt', aldus Van Vliet.
Meer brandharen op komst
Het kennisplatform gaat ook onderzoek doen naar de verspreiding van de rups en adviseren over de aanpak van het plaagdier. Van Vliet: 'En hou er rekening mee dat de dennenprocessierups aan de grens met België staat. Die komt ook en heeft nog meer brandharen.'
Radar beschreef eerder wat je kunt doen bij jeuk door de rups:
Wat moet je doen als je in aanraking bent geweest met brandharen?
Meldingen vakantielanden
Niet alleen in Nederland hebben we last van de rups, ook in de rest van Europa blijkt het een plaag. Meer dan 350 Nederlanders die momenteel in het buitenland op vakantie zijn met de auto, hebben een melding gemaakt van overlast van de eikenprocessierups bij de website Tussenstop. De eikenprocessierupsnesten zijn onder meer gespot bij parkeerplaatsen in Frankrijk en Duitsland en zorgen ook daar voor huid-, oog- of luchtwegirritaties.
Picknicken langs de snelweg
Ruim 49% van de meldingen gaat over parkeerplaatsen langs de Route du Soleil, meldt de website. Maar ook in Zuid-Frankrijk en Zuid-Duitsland langs de snelweg is het raadzaam om goed op te letten op welke plek je gaat picknicken.
Andere meldingen (12%) worden gedaan over campings onderweg waar kampeerders de rups aantreffen.
Extra opletten bij hitte
Als gevolg van de hitte in Europa, kruipen de processierupsen massaal vanaf de boomtoppen naar beneden om de koelte op te zoeken. Daardoor is de kans veel groter dat kinderen of huisdieren in contact komen met de rupsen. Het is raadzaam om extra waakzaam te zijn bij hoge temperaturen.
Bron: ANP / Tussenstop