background branding

WhatsApp gaat reservekopieën versleutelen met wachtwoord

08032021whatsapp.jpg

WhatsApp pakt een van de zwakke plekken in hun beveiliging aan door het binnenkort mogelijk te maken reservekopieën van de gespreksgeschiedenis met een wachtwoord te beveiligen.
 

Tot nu toe zijn de berichten alleen versleuteld met een end-to-end-beveiliging. Dit houdt in dat berichten alleen gelezen kunnen worden door de verzender en ontvanger. Als de berichten dan worden onderschept zijn ze niet te bekijken door een ander.

Reservekopie WhatsApp is nog niet versleuteld

Bij de reservekopie is er geen sprake van zo'n versleuteling. Deze kopieën worden bij iPhones opgeslagen in de iCloud en bij Android-telefoons op Google Drive. Zo'n backup is handig wanneer er van telefoon gewisseld wordt en de gesprekken behouden moeten worden. Nu wordt daarbij nog duidelijk aangegeven dat de berichten niet end-to-end versleuteld zijn. 

Versleuteling reservekopie komt eraan

Deze versleuteling komt binnenkort wel, meldt WABetaInfo. WhatsApp-gebruikers kunnen binnenkort hun reservekopie voorzien van een wachtwoord. Deze backup wordt dan versleuteld en is alleen toegankelijk door middel van het wachtwoord. 

Wachtwoord voor reservekopie WhatsApp

Dit wachtwoord is privé en wordt niet naar WhatsApp gestuurd. Aan de ene kant is dat heel veilig, maar aan de andere kant zorgt dat er ook voor dat je niet meer bij je reservekopie kan als je het wachtwoord vergeten bent. Om te checken of jij wel diegene bent die de reservekopie wil versleutelen wordt je telefoonnummer bij het instellen van het wachtwoord nog wel gecheckt door WhatsApp. 

WhatsApp-account beveiligen met pincode

Het is wel al langer mogelijk om je account beter te beschermen via een tweestapsverificatie. Dit gaat via een pincode, die om de zoveel tijd ingevoerd moet worden. Ook is het al enige tijd mogelijk iCloud- en Google Drive-accounts te voorzien van een tweestapsverificatie.

Vanaf wanneer het mogelijk is reservekopieën te versleutelen met een wachtwoord is nog niet bekend.

Bron: RTL Nieuws / WABetaInfo