Wie heeft het lekkerste brood?
TROS Radar heeft supermarktvolkorenbrood uit een plastic zak met elkaar vergeleken en getest. Deskundigen hebben verschillende broden beoordeeld op uiterlijk, geur, structuur en smaak.
Volkorenbrood wordt al eeuwen gebakken en gegeten. Het was jaren lang het belangrijkste voedsel voor een groot deel van de Nederlandse bevolking. En nog steeds wordt volkorenbrood massaal geconsumeerd door Nederlanders. Volkorenbrood is een heel belangrijk voedingsmiddel met veel positieve effecten op onze gezondheid. Een goed volkorenbrood is gemaakt van volkorenmeel, waar de zemelen nog inzitten. Zemelen zijn rijk aan voedingsvezels die zorgen voor een gezonde darmflora. Ook geeft een volkerenboterham veel energie en een ‘vol’ gevoel. Het zit vol met ijzer, magnesium en jodium, allemaal bevorderlijk voor een gezond leven. Het voedingscentrum adviseert 6 tot 7 boterhammen per dag.
Volkorenbrood wordt in principe gemaakt van vier ingrediënten: meel of bloem, gist of zuurdesem, water en een vetstof (boter of olie). Alle andere toegevoegde ingrediënten maken het brood minder natuurlijk. Toch is het nodig om het brood langer vers te houden; vooral als het uit de fabriek komt.
Vier brooddeskundigen, waaronder de tot beste bakker van Amsterdam verkozen volkorenbroodexpert Fred Tiggelman, testen vijf volkorenbroden van vijf supermarkten uit de regio Amsterdam.Uiterlijk
Hoe lichter en grauwer de kleur van het volkorenbrood, hoe eerlijker en dus hoe gezonder. Is het brood bijvoorbeeld heel donker? Dan zijn er broodverbeteraars of conserveringsmiddelen toegevoegd. Zij maken het brood minder gezond en puur.Geur
Een volkorenbrood mag niet muf of zoet ruiken. Dat is een teken van toegevoegde conserveringsmiddelen. Een goed en puur volkorenbrood ruikt naar zemelen en vezels. Hoe ouder een brood, hoe minder sterk de geur.
Structuur
Een goede structuur van een volkorenbrood is smeuïg, compact maar niet te grof. Het brood hoort niet te plakken en hoort geen klont te vormen.
Uiteraard is de korst van een brood ook heel belangrijk. Veel aspecten hebben invloed op de korst. Het brood dat Radar getest heeft, zit allemaal in een plastic verpakking. Dit maakt de korst snel weeïg en slap. Een goede korst is knapperig.Smaak
Misschien wel het belangrijkste van deze test; de smaak. Een goed volkorenbrood smaakt naar zemelen. De natuurlijke ingrediënten hoor je te proeven. Het hoort niet zoet, muf of te zout te smaken.De uitslag
De cijfers van bakker Tiggelman zijn opgeteld bij het totale cijfer van het deskundigenpanel en daaruit komt de volgende einduitslag:
Nr. 1: C1000 met een 7,6 Prijs: ¤ 0,89
Nr. 2: Jumbo met een 6,8 Prijs: ¤ 0,99
Nr. 3: AH met een 5,6 Prijs: ¤ 1,20
Nr 4: Lidl met een 4,3 Prijs: ¤ 0,79
Nr 5: Aldi met een 4,1 Prijs: ¤ 0,95
C1000: Positieve reacties van het panel. De kleur van het brood en de korst is goed, het brood ruikt naar zemelen, heeft een mooie regelmatige structuur en een goede bite. Een boterham eet lekker weg. Bakker Tiggelman beoordeelt de smaak zelfs met een 8.
Jumbo: Ook in het volkorenbrood van de Jumbo zijn zemelen te ruiken en te proeven. De korst is iets te slap; dit zou anders zijn geweest als het iets langer zou zijn afgebakken. Wel heeft het brood een mooie gelijkmatige structuur.
AH: Het volkorenbrood van de Albert Heijn is de duurste uit de test maar komt als ‘redelijk’ uit de bus. De korst ziet er goed uit, alleen heeft het brood een licht oranje kleur. De structuur is matig, het valt snel uit elkaar en is te luchtig en los. Er zijn zemelen te proeven in het brood. Wel is de smaak erg zout.
Lidl: Het panel wordt niet blij van het goedkoopste brood uit de test. De smaak is vlak, de korst erg slap, het brood valt uit elkaar, het vormt een bal in de mond, is te luchtig en eigenlijk te kort gebakken.
Aldi: Het volkorenbrood van de Aldi is, als je ermee gaat vissen, dierenmishandeling volgens één van de deskundige. Het brood heeft een nare, zure geur. De structuur is slecht; te los, klef en het lijkt niet lang genoeg gegaard. Dat is ook terug te proeven in de smaak; vlak en niet lekker.