Wie moet welke klus betalen in een huurhuis?

Je hebt een huurhuis met in de tuin een enorme boom. Door de warme zomer is hij overleden en nu moet hij gekapt worden. Moet de huurder of verhuurder voor die kosten opdraaien?
 

De moeder van Ingrid is bijna tachtig en woont al meer dan dertig jaar in een huurhuis. Vanaf het moment dat Ingrid's moeder in het huis kwam wonen stond er al een enorme conifeer in de tuin. 'Die boom was al groot toen ze er kwam wonen. Er hing zelfs een schommel aan de onderste takken.' Ingrid vertelt dat de boom regelmatig onderhouden is en dat ook de kruin al eens is verwijderd.

Woningcorporatie: kosten voor huurder

Om te voorkomen dat de boom omvalt tijdens een herfststorm verzoekt Ingrid de woningcorporatie de boom te kappen. Die reageert dat de kosten voor Ingrid's moeder zijn. 'Mijn moeder is weduwe en heeft een AOW en kan die kosten niet opbrengen, maar daar heeft de woningcorporatie geen boodschap aan.'

Wie moet het kappen betalen?

Radar legt de casus voor aan Marcel Trip van de Woonbond. 'Ik heb de foto's gezien en het is best een grote boom. Nu ben ik geen bomenexpert, maar dit lijkt me niet een formaat waarbij je van een huurder kunt zeggen dat hij met een keukentrapje de boel een beetje bij had kunnen houden. Dan ligt de verantwoordelijkheid dus bij de verhuurder.'

Trip zegt dat de verantwoordelijkheid bij de huurder ligt als het, bij het betrekken van de woning, gaat om een klein boompje dat de huurder zelf klein had kunnen houden.

Goed nieuws!

Ingrid heeft in de archieven een foto gevonden die in 1986 is genomen. Daarop is niet alleen te zien hoe groot de boom toen al was, maar ook een datumstempel. De woningcorporatie heeft op basis daarvan besloten het kappen te betalen.

Wie betaalt wat bij een huurhuis?

Regelmatig krijgt Radar dit soort vragen van consumenten over onderhoud in en om een huurhuis. Marcel Trip geeft aan dat consumenten zelf de kleine klusjes moeten doen. 'Hierbij valt te denken aan het vervangen van leertjes in de kraan, vastzetten van loszittende trapleuningen of deurknoppen of het schilderen van een binnenmuur. Bij een tuin kun je denken aan het grasmaaien, onkruid verwijderen, snoeien van heggen, vervangen kapotte tegels of het rechtzetten of vervangen van kapotte delen van een schutting.' De volledige lijst is hier te vinden. https://www.woonbond.nl/vraagbaak/welk-onderhoud-eigen-rekening

Grote klussen, zoals buitenschilderwerk, onderhoud aan dak, gevels, buitenmuren en kozijnen, maar ook aan bijvoorbeeld gas-, water- en lichtinstallaties, zijn voor rekening van de verhuurder.