Wie wint titel leugenachtigste bedrijf?

liegebeest10-9-2020.jpg

De voedingsbedrijven NZO, Kloeke Kip, de zuivelmerken Gijs en Zeeuws Meisje en de viskeurmerken MSC en ASC, zijn genomineerd als Liegebeest van het jaar. De viskeurmerken MSC en ASC zijn samen genomineerd. Dat maakte Wakker Dier bekend.

Met de jaarlijkse actie wil de dierenwelzijnsorganisatie de aandacht vestigen op misleiding en leugenachtige claims over dierenwelzijn. 'Sommige bedrijven zijn meesters in het verhullen van dierenleed met mooie praatjes,' stelt Anne Hilhorst van Wakker Dier.

De genomineerden op een rijtje

De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) is genomineerd wegens een tv-spotje met als boodschap 'Nederland draait op zuivel'. Maar de melkveehouderij levert 'de grootste bijdrage aan de stikstofcrisis', meent de dierenwelzijnsorganisatie.

Het bedrijf Kloeke Kip in Grubbenvorst houdt volgens Wakker Dier 250.000 plofkippen en wil doorgroeien naar een megastal met één miljoen dieren. Op zijn website spreekt het bedrijf van 'eerlijke kip' en geeft het om 'het welzijn van het dier'. Maar volgens Wakker Dier is dit 'klinkklare onzin', omdat 'deze kipproducent plofkippen verkoopt'.

Het merk Gijs, exclusief te koop bij Plus, verkoopt zijn zuivel als 'kleinschalig en ambachtelijk'. Maar Wakker Dier stelt dat dit niet klopt en dat een groot deel van de melk uit een megastal komt. 'Met zevenhonderd koeien is dit bedrijf ongeveer zeven keer zo groot als een gemiddelde melkveehouderij in Nederland.'

Bij Zeeuws Meisje staat op de verpakking van de bak- en braadmargarine dat het plantaardig is. 'Maar wie bij de ingrediënten kijkt, ziet melkbestanddelen staan. Zo fopt Zeeuws Meisje iedereen die melk wil vermijden', aldus Wakker Dier.

De keurmerken ASC en MSC spreken van 'verantwoorde kweek' en 'duurzame visserij'. Maar volgens Wakker Dier worden hun vissen veelal zonder verdoving geslacht. Ook worden vissen volgens de actiegroep op ijs gelegd waardoor ze langzaam sterven. 'Vissen ervaren net als alle dieren pijn, stress en angst', meent de organisatie.

Mensen kunnen tot en met 29 september stemmen. 30 september wordt bekend wie de Liegebeest van het jaar is.

Update

Gijs zuivel niet langer genomineerd voor Liegebeest 2020

De zuivel van Gijs wordt teruggetrokken uit de Liegebeest-verkiezing. Gijs heeft de website aangepast en komt begin volgend jaar met een nieuwe verpakking. Ook komt de melk niet meer uit een megastal. 

Gijs reageerde snel op de Liegebeest-nominatie van zijn ‘zuivel in pak’ en meldde zich bij Wakker Dier. Volgens het bedrijf heeft de oude verpakking betrekking op 'de manier van produceren'.

'Een pluim voor Gijs. Het bedrijf heeft de juiste stappen gezet', zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier. 'We dagen de andere genomineerden uit soortgelijke stappen te zetten. We hopen dat zij het goede voorbeeld van Gijs zullen volgen.

Bron: ANP