Wie zijn toch die topfokkers die aanbevolen worden?

Hondeneigenaren die voer voor hun hond kopen zien in het schap weleens verpakkingen liggen waarop staat: 'aanbevolen door topfokkers'. Wie zijn toch die topfokkers? Er blijkt maar weinig over te vinden.

Één van die bedrijven is Eukanuba. Op hun producten prijst de slogan 'aanbevolen door topfokkers'. Eukanuba blijkt niet echt een heel concreet antwoord te hebben op de vraag wie die topfokkers zijn. Het bedrijf zegt: 'Vandaag de dag zijn onze inspanningen erkend en echo-en door via partnerschappen met de FCI, de Engelse en Nederlandse Kennelclub en andere gerenommeerde kennelclubs in Europa.'

Gratis voer voor aanbeveling

Martin Gaus is dierendeskundige. Hij zegt dat topfokkers met name die fokkers zijn die honden hebben waar twee tot drie nestjes pups per jaar uit komt. Een topfokker kan volgens hem ook iemand zijn die weleens op een show de 'beste hond van de show' had. Grote hondenvoerfabrikanten als Eukanuba, Pedigree of Royal Canin leveren voer aan heel veel fokkers, gratis of voor een zeer laag tarief. 'Fokkers gebruiken dat voer, dus dan is het aanbevolen door die fokkers', aldus Gaus. Er wordt ook gekeken naar de lange termijn. Pups die na acht weken het nest verlaten en naar een nieuwe eigenaar gaan hebben dan gegeten van een bepaald merk. Het kan aannemelijk zijn dat de nieuwe eigenaar hetzelfde voer gaat gebruiken als de fokker. Daardoor is het dan 'aanbevolen'.

Gaus zegt nog nooit een lijst te hebben gezien van een hondenvoerfabrikant waarop staat wie de topfokkers van hen eigenlijk zijn.