Wifi op je smartphone: bescherm je toestel tegen een hack!

wifi-netwerken-openbaar-hack-18-10-2018-780.jpg

Maak je weleens gebruik van openbare wifinetwerken op je smartphone? Let dan op: kwaadwillenden kunnen eenvoudig zo'n wifiverbinding namaken en je surfgedrag onderscheppen. Wat moet je weten? Radar spreekt met cybercrime-expert Rickey Gevers en ethisch hacker Wouter Slotboom.

Je telefoon is continu op zoek naar netwerken waarmee je ooit verbonden bent, legt Gevers uit. Je toestel zendt steeds zo'n zoeksignaal uit. En dat signaaltje kan door een speciaal apparaatje opgepikt worden. Heb je bijvoorbeeld gebruik gemaakt van wifi in de trein, dan kan het apparaat dat zien, en zich vervolgens voordoen als dat netwerk. Het gevolg: je smartphone verbindt automatisch met de 'wifi in de trein'. Je hebt er immers al eerder verbinding mee gemaakt.

Je internetverkeer kan omgeleid worden

Wat kan er dan gebeuren? Volgens Slotboom kan je internetverkeer vervolgens omgeleid worden. Dan dénk je bijvoorbeeld dat je inlogt bij je bank, je mailaanbieder of bij de overheid, maar in werkelijkheid stuur je je inloggegevens naar kwaadwillenden door. Een cybercrimineel kan ook zien welke versie van het besturingssysteem je geïnstalleerd hebt. Als daar een kwetsbaarheid in zit, kan een fraudeur daar misbruik van maken.

Wat kun je doen?

Volgens Slotboom is het eigenlijk het verstandigst om de wififunctie van je telefoon uit te schakelen als je niet thuis of op je werk bent.

Heb je een Androidtoestel? Ga dan naar Instellingen > Wifi > Netwerk en internet en kies voor Wifi uit (er zijn veel verschillende versies van Android, het kan zijn dat dit voor jouw versie net iets anders is). Heb je een iPhone? Ga dan naar Instellingen > Wifi. Met het schuifje kun je de wififunctie uitzetten.

Op telefoons met Android kun je ook aangeven dat je wil dat je toestel alle wifinetwerken vergeet waarmee je ooit verbonden bent geweest. Op een iPhone kun je alleen aangeven dat je niet wil dat er automatisch met een wifinetwerk wordt verbonden als je ook in de buurt bent van dat internetsignaal. Ga dan naar Instellingen > Wifi > Klik op het 'i'-symbool naast het netwerk > zorg dat het schuifje naast 'Verbind automatisch' uit staat.

Tip: gebruik een VPN-verbinding!

Slotboom heeft nog een tip voor wie veiliger wil internetten: maak gebruik van een VPN-verbinding. Als je dan buitenshuis wil surfen gebeurt dat via een beveiligd netwerk. Lees: VPN: veilig internetten buitenshuis voor adviezen over VPN-apps.

Nóg een advies van Slotboom: stel tweestapsverificatie in voor je accounts. Dat betekent dat je niet alleen inlogt met je gebruikersnaam en wachtwoord, maar ook met een code, die bijvoorbeeld naar je telefoon wordt gestuurd. Als iemand dan je inloggegevens in handen heeft gekregen, is er nog een extra stap nodig om in te kunnen breken in je account.

Lees ook onze tips: Veilig op openbare wifi: waar moet je ook alweer om denken?