background branding

Wijkverpleegkundige keert terug

De wijkverpleegkundige komt weer over de vloer. Hij of zij moet zorg gaan bieden aan de groeiende groep ouderen die thuis blijft wonen. Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid stuurt woensdag een ontwerp-wetsvoorstel naar de Tweede Kamer om deze eerstelijnszorg in de basisverzekering op te nemen. Dat laat Van Rijn weten in een interview met dagblad Trouw.

'We moeten zorgen dat de zorg thuis goed geregeld is. Daar komen wijkverpleegkundigen voor, mensen die over de vloer komen en de ruimte hebben om te kijken wat er aan de hand is', aldus de staatssecretaris.

Volgens Trouw blijkt uit het wetsvoorstel dat de wijkverpleegkundigen een grote zelfstandige rol gaan krijgen. Zo gaan ze samenwerken in sociale wijkteams met onder anderen maatschappelijk werkers en onderhouden ze nauwe contacten met huisartsen.

Van Rijn: 'Huisartsen die ik spreek zijn blij dat er aanvullende zorg wordt gegeven waar zij niet aan toekomen. Ik hoop dat er een soort nieuwe eerste lijn gaat ontstaan waarbij huisartsen, verpleegkundigen en apothekers veel meer overleggen en met elkaar samenwerken.'

Bron: ANP