Winkans bij loterijen: loont het om aan kansspelen mee te doen?

loterijen18-12-2020.jpg

December is de maand van loterijen en andere kansspelen. De oudejaarstrekking van de Staatsloterij is erg populair. De Postcode Loterij heeft verschillende trekkingen in december en het Decemberkraslot is bij sommige mensen uitgegroeid tot een echte traditie. Maar loont het zich wel om aan deze kansspelen mee te doen?

Verschillende kansspelen adverteren met een winkans van een op de twee. Met zo'n kans is aan een kansspel meedoen aantrekkelijk. Radar vroeg aan Jan Erik van der Werff van de Kansspelautoriteit of dat verstandig is.

'Prijzen' lager dan aankoopbedrag

'De Kansspelautoriteit houdt toezicht op de naleving van de Wet op de Kansspelen. Hierin staat dat loterijen moeten aangeven wat de statistische kans op het winnen van een prijs is', stelt Van der Werff.

'De statistische kans op het winnen van een prijs wordt vaak vertaald als 'winkans'. Die kan worden berekend door het aantal prijzen door het aantal verkochte loten te delen. Deze winkans geeft de kans op het winnen van een prijs weer, maar niet op welke prijs.'

Een prijs lager dan het aankoopbedrag van het lot, wordt dus ook als prijs gezien. 'Als je met een lot van 20 euro een prijs van 5 euro wint, heb je dan wel gewonnen?', vraagt Van der Werff zich hardop af. 

Inzicht krijgen in écht winnen

Kansspelen hoeven dus niet aan te geven wat de kans is dat je écht iets wint. Het is daarom lastig om als consument inzicht te krijgen in wat de kans is om meer dan je inlegbedrag te winnen.

De Consumentenbond berekende dat deelnemers aan de BankGiro Loterij de meeste kans maken om een miljoen of meer te winnen. Maar die kans is al ontzettend klein: 1 op de 790.499. Bovendien moet er over die prijs belasting betaald worden, zodat het nettobedrag ver onder het miljoen komt.

Waar maak je de meeste kans op winst?

De grootste kans dat je winst maakt, heb je volgens de Consumentenbond bij 'Krasloten 24 Karaat Cash'. De kans dat je een prijs wint die hoger is dan je inleg is daar 1 op de 4,8.

Overigens moeten loterijen wel andere gegevens duidelijk aangeven, zegt Van der Werff. 'Loterijen moeten prijzenschema's op een duidelijke manier bekendmaken. Bovendien moeten ze aangeven of prijzen gegarandeerd vallen of niet. Ook de tijd en plaats van de trekking moet op een duidelijke manier aangekondigd worden voordat de verkoop van loten begint.'

'Zelf een afweging maken'

Meedoen aan een kansspel in december is misschien minder lucratief dan mensen denken. Toch komt de Kansspelautoriteit niet met een negatief advies voor de consument: 'Dit is een afweging die mensen zelf zullen moeten maken', sluit Van der Werff af.