Winkel annuleert koop vanwege foutje in de prijs, mag dat?

Je koopt iets tegen een scherpe prijs en vervolgens wil de winkel de transactie ongedaan maken omdat de aanbiedingsprijs een 'foutje' zou zijn. Dat overkwam een forumgebruiker, en misschien is het jou ook weleens gebeurd. Hoe zit het ook alweer: heb je als klant dan recht op het product tegen de lage prijs?
Het komt weleens voor dat een winkel een artikel per ongeluk voor een verkeerd bedrag aanbiedt, bijvoorbeeld in de webshop of op het prijskaartje. Forumgebruiker Pupkes liep daar laatst ook tegenaan.
Verkeerde prijzen tijdens kortingsperiode
Zij bestelt online twee tassen bij Westwing, waar op dat moment een kortingsperiode geldt ('met hoge kortingen tot 85%, stond erbij'). Ze betaalt voor de ene tas 129 euro en voor de andere 229 euro. Ze krijgt daar ook een bevestiging van.
Kort daarna ontvangt ze echter het bericht van Westwing dat de prijzen verkeerd waren (in werkelijkheid waren ze 599 euro en 469 euro, aldus de winkel), dat de order geannuleerd wordt en dat de klant ter compensatie van het ongemak een bon ter waarde van 50 euro krijgt.Lees het hele topic hier.
De vragen die rijzen:
- Mag de winkel dit doen, of heeft Pupkes recht op de twee tassen voor de aanvankelijk vermelde, lagere prijs?
- En als dat laatste het geval is: hoe kan de klant bereiken dat zij deze alsnog krijgt? Is hiervoor een gang naar de rechter noodzakelijk, of is er een meer laagdrempelige manier?
Aanbod en aanvaarding
We leggen de situatie voor aan ConsuWijzer, het overheidsloket voor consumenten van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), dat zijn antwoord baseert op het Burgerlijk Wetboek.
'Een overeenkomst komt tot stand door aanbod en aanvaarding (6:219 BW). Als het aanbod tegen de verkeerd weergeven prijs is aanvaard, is er in beginsel dus gewoon een overeenkomst totstandgekomen', aldus ConsuWijzer.
'De ondernemer kan hier in beginsel dan ook aan worden gehouden. Zij het niet, dat het hier ook om een rechtshandeling gaat (het sluiten van een overeenkomst) en daarmee de wils- en vertrouwensleer van artikel 3:33 BW in samenhang met 3:35 BW van toepassing is.
Dit betekent voor deze casus concreet dat de hamvraag is: mocht de consument er gerechtvaardigd op vertrouwen dat de ondernemer de tas ook daadwerkelijk voor die prijs wilde aanbieden? Zo ja, dan is de ondernemer gehouden de lage prijs te blijven hanteren. Zo nee, dan kan de koop ongedaan gemaakt worden.'
'Niet bizar goedkoop'
Met andere woorden: was de aanbiedingsprijs zó laag dat Pupkes (of willekeurig welke andere klant) kon weten dat het een fout was? Volgens ConsuWijzer is dat hier niet zo, maar het loket benadrukt dat het hierover geen bindende uitspraken kan doen:
'De tassen zijn veel goedkoper, maar ook weer niet bizar goedkoop in de zin dat de consument zeker kon weten dat dit een vergissing was.
De omstandigheden van het geval zijn hier bepalend: was de consument deskundig op het gebied van prijzen? Worden dit soort tassen echt nooit tegen zo’n lage prijs aangeboden? Wat mag van de kwaliteit-prijs verhouding verwacht worden? Wat was de reden van de aanbieding: uitverkoop? Actie? Enzovoorts.
Dit is typisch een vraag voor een Geschillencommissie of rechter: deze kan dit beoordelen en daar een knoop over doorhakken. Dit is niet aan ACM.'
Tips van ConsuWijzer
- Schrijf eerst een (aangetekende) klachtbrief aan de winkel om alsnog te krijgen waar je volgens jou recht op hebt - in dit geval: de tassen tegen de lagere prijs.
- De gang naar de rechter is erg duur, maar die naar de geschillencommissie doorgaans niet. Dus kom je er samen niet uit, kijk in de algemene voorwaarden van de ondernemer of deze is aangesloten bij een geschillencommissie. Zo ja, neem daarmee contact op.
Bron: ConsuWijzer
Deel je ervaringen, stel vragen en discussieer met andere leden over dit onderwerp.
Laatste reacties
54Ik heb gisteren 28 -11-2016 een aankoop gedaan bij een bekende webshop tijdens de Cyber monday samples sale met hoge kortingen tot 85 % stond er bij. Ik heb nu twee dure tassen voor een leuk prijsje gekocht. De prijs is reëel gezien de korting tot 85 % is. En als ik de reguliere prijs neem en daar 85 % van af trek, is mijn betaalde prijs reëel. Deze prijs stond op de site vermeld , in mijn winkelmandje vermeld en op mijn aankoopbon die ik via Paypal betaald heb. Via mail kreeg ik dan de aankoopbevestiging waar ook weer deze prijzen vermeld staan . Twee uur later kreeg ik deze mail: Vanochtend heeft u een Handtas en een schoudertas bij ons gekocht, waarvoor dank! Helaas is er vanuit onze kant een fout gemaakt. In een bepaalde campagne zijn namelijk de prijzen van de producten verwisselend. Helaas zijn we hierdoor genoodzaakt alle bestellingen met foutieve prijzen te annuleren. Onze oprechte excuses hiervoor.Uw bestelling is inmiddels dan ook geannuleerd en het aankoopbedrag is direct teruggestort op uw rekening. Aangezien de campagne nog loopt, zijn de producten wel opnieuw beschikbaar gesteld tegen de juiste prijzen. Ook andere klanten zijn in de gelegenheid het product te kopen.We voelen ons verantwoordelijk voor deze fout en willen u dan ook graag een voucher van €50,- aanbieden voor dit ongemak. Ik heb meteen terug gemaild dat ik hier niet mee akkoord ga, er is een koopovereenkomst gesloten en betaald dus zij moeten mijn aankopen leveren. Heb ik gelijk ? of mogen zij zomaar de koop ongedaan maken ?
Wat een keurige reactie van deze webshop!
Die 50 euro is voor hen i.v.m. mijn aankoop een schijntje. Maar mijn vraag is, mogen zij dat zomaar annuleren ? Zij kunnen toch niet zomaar de door mij gekochte en betaalde tassen weer aanbieden tegen een hogere prijs ?