Winkeliers naar rechter om winkeldiefstal

Winkeliers gaan nog harder optreden tegen winkeldiefstal. Steeds vaker wordt geprobeerd de door de diefstal geleden schade op de winkeldief te verhalen. En als de dief niet wil betalen, dan wordt hij voortaan voor de rechter gesleept. Dat liet Detailhandel Nederland dinsdag weten.

Binnen de branche bestaat een speciale regeling waarmee gedupeerde winkeliers een vergoeding van ten minste 181 euro kunnen claimen bij een winkeldief. De afgelopen 12 maanden is hier in totaal 7634 maal gebruik van gemaakt. Dat is 15 procent meer dan dezelfde periode een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers van de brancheorganisatie. De claim komt bovenop een eventuele boete of straf van politie en justitie.

'Het claimbedrag van 181 euro is gebaseerd op de tijd en het geld die een winkelier gemiddeld kwijt is aan het afhandelen van een winkeldiefstal', zegt Jelger Zee, secretaris winkelcriminaliteit bij Detailhandel Nederland. 'Als de dief tijdens zijn aanhouding ook nog een lippenstift breekt, kan dat bedrag natuurlijk hoger uitkomen.'

De totale schade door winkeldiefstal in Nederland loopt naar schatting in de honderden miljoenen. Vorig jaar werden 43.395 winkeldiefstallen geregistreerd, 2 procent meer dan een jaar eerder. Volgens Zee ligt het werkelijke aantal diefstallen veel hoger. Verhalen van de schade is echter alleen mogelijk als de winkeldief daadwerkelijk in de kraag wordt gevat en er aangifte tegen hem is gedaan.

Gemiddeld lukt het bij ongeveer 80 procent van de ingediende claims om de geleden schade bij de dief te innen. Om het resterende deel van de claims ook te kunnen afhandelen, maakt de branche voortaan ook een gang naar de rechtszaal. 'De eerste zaken komen in april voor de rechter. En daarna blijven we doorgaan. Dit is een principiële zaak voor winkeliers', aldus Zee.

Bron: ANP