Wintersport: waar moet je op letten voor vertrek?

wintersport1.jpg

Ga je binnenkort op skivakantie (met de auto)? Grote kans dat je door je enthousiasme een aantal belangrijke bijkomende zaken vergeet. Hoe neem je speciale bagage mee, waar zijn winterbanden verplicht en welke verzekering sluit je af? Radar vat voor je samen waar je aan moet denken.

Dit is een artikel uit 2017, door de redactie gecheckt op 22 januari 2019.

Meenemen of huren?

Ski's en snowboards kun je vaak huren op de plek van bestemming. Je kunt er ook voor kiezen om je eigen ski's en/of snowboard mee te nemen. Je moet er dan wel op letten dat deze goed vastgebonden zijn en niet te ver uitsteken.

Regels meenemen wintersportattributen

Voor het vastbinden van wintersportattributen gelden per land verschillende regels. Hoe ver een lading mag uitsteken, of je reflectoren moet hebben, wanneer een markeringsbord bevestigd moet worden en wanneer extra licht verplicht is, kan je vinden op de website van de ANWB.

Afsluiten verzekeringen

Wanneer je op wintersport gaat, kan het handig zijn om daar extra verzekeringen voor af te sluiten. De basiszorgverzekering vergoedt alle ziekenhuiskosten gemaakt in het buitenland. Deze vergoeding is gebaseerd op wat de behandeling in Nederland zou kosten.

Het kan dus zijn dat bijvoorbeeld een enkeloperatie in Zwitserland duurder is dan in Nederland. In dat geval zijn de meerkosten van de behandeling voor eigen rekening. Om wel voor deze meerkosten verzekerd te zijn, kun je een aanvullende zorgverzekering of een aanvullende dekking op je reisverzekering afsluiten.

Lees of luister ook: Zo ga jij betaalbaar op wintersport

Paspoort verliezen of ongeval

Verder kan een reisverzekering praktisch zijn wanneer je bijvoorbeeld je paspoort verloren bent of vervoer naar huis na een ongeval nodig hebt. Wanneer je meer risicovolle sporten gaat beoefenen, kan je een verzekering afsluiten voor gevaarlijke en extreme sporten.

Skiën en snowboarden behoren meestal niet tot de gevaarlijke en extreme sporten. Welke sporten daar wel toe behoren, kan verschillen per verzekeraar. Lees voor vertrek dus altijd de voorwaarden van een verzekering, zodat je weet wanneer je verzekerd bent voor bijvoorbeeld een reddingsactie op de piste of een gipsvlucht naar huis.

Meer over het verliezen van je paspoort of id-kaart

Annuleringsverzekering: wel of niet?

Het kan gebeuren dat de wintersport niet door kan gaan, door bijvoorbeeld een sterfgeval in de familie. In dit geval kan een annuleringsverzekering van pas komen. Daarmee kom je niet voor onverwachte annuleringskosten te staan. Let op: in sommige gevallen keert een annuleringsverzekering maar gedeeltelijk uit.

Het is aan te raden om voor afsluiten de voorwaarden van de verzekering na te gaan. Een annuleringsverzekering dekt vaak alleen de kosten van een geboekte reis die je niet of maar deels maakt. Het gaat dus alleen om de reissom die je voor de vakantie hebt betaald. Als je niet op vakantie kunt gaan, eerder naar huis moet of pas later kunt vertrekken, krijg je een vergoeding voor de ‘niet genoten reisdagen’ of de volle reissom.

Niet gedekt door annuleringsverzekering

Er zijn ook situaties die niet gedekt worden door een annuleringsverzekering. Bijvoorbeeld wanneer een reis die niet door kan gaan door faillissement van de touroperator. Voor deze gevallen bestaat de SGR. Als de reisorganisatie aangesloten is bij ANVR / SGR betaal je hiervoor een kleine bijdrage, je krijgt van de SGR dan de reissom terug als de touroperator failliet gaat.

Lees ook: Heb ik (in Nederland) winterbanden nodig?

Winterbanden, sneeuwkettingen en vignet verplicht?

Tijdens het reizen naar je bestemming rijd je vaak door verschillende landen. In veel van die landen gelden regels rondom het gebruik van winterbanden en sneeuwkettingen. Ook is in sommige landen een vignetplicht. Hieronder een beknopt overzicht van de verplichtingen per land. Let op: voor uitgebreide informatie over de verplichtingen per land kun je de website van de ANWB bezoeken.

  • Duitsland: Je moet bij winterse omstandigheden banden met winterse eigenschappen gebruiken. Opgelet:  Sinds kort is de definitie van geschikte banden aangescherpt. Per 1 januari 2018 gelden er andere iesen voor een band. Lees meer op de site van de ANWB.
  • Frankrijk: Het gebruik van winterbanden is niet verplicht in Frankrijk, maar het wordt aangeraden winterbanden te gebruiken op wegen die zijn bedekt met sneeuw of ijs.
  • Italië: Van 15 november t/m 15 april zijn winterbanden verplicht in bepaalde gebieden en op bepaalde wegen. Deze verplichting wordt aangegeven met een groen of blauw bord met de tekst 'obbligo di pneumatici invernali o catene a bordo'. Deze periode kan worden vervroegd of verlengd als de weersomstandigheden dat vereisen.
  • Luxemburg: Winterbanden zijn verplicht bij winterse omstandigheden.   
  • Oostenrijk: Van 1 november tot 15 april ben je verplicht met winterbanden te rijden. Indien je auto niet over winterbanden beschikt, moet je sneeuwkettingen gebruiken. Het gebruik van sneeuwkettingen is verplicht waar aangeven met een bord. Daarnaast is een tolvignet vereist. Wettelijk worden banden met de aanduiding M+S als winterband beschouwd.   
  • Zwitserland: Een tolvignet is verplicht. Winterbanden worden geadviseerd. Sneeuwkettingen alleen waar dit staat aangegeven door een verkeersbord.

Duitsland: Je moet bij winterse omstandigheden banden met winterse eigenschappen gebruiken. Opgelet:  Sinds kort is de definitie van geschikte banden aangescherpt. Per 1 januari 2018 gelden er andere iesen voor een band. Lees meer op de site van de ANWB.

Frankrijk: Het gebruik van winterbanden is niet verplicht in Frankrijk, maar het wordt aangeraden winterbanden te gebruiken op wegen die zijn bedekt met sneeuw of ijs.

Italië: Van 15 november t/m 15 april zijn winterbanden verplicht in bepaalde gebieden en op bepaalde wegen. Deze verplichting wordt aangegeven met een groen of blauw bord met de tekst 'obbligo di pneumatici invernali o catene a bordo'. Deze periode kan worden vervroegd of verlengd als de weersomstandigheden dat vereisen.

Wat nog meer mee in de auto?

In sommige landen ben je verplicht om bepaalde attributen in de auto te hebben. In deze tabel zie je in welke landen een verbanddoos, gevarendriehoek, veiligheidshesje, reservelampjes en brandblusser vereist is.

tabel-wintersport-22012019.jpg
Attributen in je auto

* Geldt niet voor Nederlandse gekentekende auto's (let op: dus wel gehuurde auto's)

  1. Er zijn twee gevarendriehoeken verplicht bij een aanhanger
  2. Er zijn twee gevarendriehoeken verplicht als de auto een Spaans kenteken heeft
  3. Er zijn twee gevarendriehoeken verplicht
  4. Alleen verplicht voor de bestuurder
  5. Gevarendriehoek alleen verplicht als alarmlichten niet functioneren
  6. Binnen handbereik bewaren
  7. Geldt niet voor auto's met xenon, neon of LED verlichting

Bron: ANWB / Independer