Wist je dat 'alcoholvrij' bier soms toch alcohol bevat?

02092020 alcholvrij bier.jpg

Bier met geen of weinig alcohol wordt steeds populairder, maar het is goed om te weten dat bieren met het label 'alcoholvrij', 'alkoholfrei' of 'non alcoholic' soms toch alcohol bevatten. Dat meldt het Voedingscentrum op basis van een analyse.

'Sommige geïmporteerde bieren bevatten meer alcohol dan volgens de Nederlandse Warenwet is toegestaan onder de benaming 'alcoholvrij', aldus de organisatie.

Etiket

In alcoholvrij bier mag maximaal 0,1 procent alcohol zitten. Voor alcoholarm bier is dit maximaal 1,2 procent. In de praktijk blijkt echter dat het etiket van verschillende bieren 0,3 of 0,4 procent alcohol aangeeft, terwijl er ook 'alcoholvrij' of 'non-alcohol' op het etiket staat. Daarnaast was het bij drie bieren niet duidelijk hoeveel alcohol er precies in zit. 'Deze bieren herken je aan de aanduiding '<0,5 procent', oftewel 'minder dan 0,5 procent'. Hier kan dus 0,1 procent in zitten, maar ook 0,4 procent.'

Geen vertaling

Veel bieren worden geïmporteerd uit landen waar alcoholvrij bier meer alcohol mag bevatten. In Duitsland, België en Denemarken geldt bijvoorbeeld een grens van maximaal 0,5 procent.

De etiketten van deze bieren horen bij import eigenlijk vertaald te worden naar het Nederlands, maar dit gebeurt niet altijd. Hierdoor blijven deze producten gelabeld als 'alkoholfrei' en 'non alcoholic', terwijl er dus wel alcohol in zit. Soms is het alcoholpercentage niet goed leesbaar.

0,0 procent bier wel echt alcoholvrij

Het Voedingscentrum stelt dat deze termen verwarrend kunnen zijn voor mensen die op zoek zijn naar bier zonder alcohol, zoals zwangeren. Als je om welke reden dan ook geen alcohol wilt consumeren, kun je het beste 0,0 procent bier kiezen.

Weten wat je kiest

'Als je tijdens je zwangerschap een keertje bier hebt gedronken met 0,5 procent alcohol, hoef je je niet gelijk zorgen te maken', zegt Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid en etikettering bij het Voedingscentrum.

'Maar we vinden het belangrijk dat zwangeren, en andere mensen die om welke reden dan ook echt willen kiezen voor bier zonder alcohol, weten wát ze kiezen.' Het Voedingscentrum adviseert om die reden dan ook altijd goed op het etiket te letten.