background branding

'Woekerpolisaffaire strop voor de Staat'

De kans is groot dat de woekerpolisaffaire alleen door ingrijpen en financiële steun van de overheid kan worden opgelost. Dat voorziet Ab Flipse, voorzitter van de Vereniging Woekerpolis.nl. In de al jaren slepende kwestie moet de verzekeringssector waarschijnlijk nog miljarden aan schadevergoedingen ophoesten.

Flipse schat dat er de afgelopen 20 jaar ruim 7 miljoen woekerpolissen zijn verkocht door 22 verzekeraars. Vergoeding betekent in totaal zeker 25 miljard euro aan claims. 'Dit gaat om bedragen die op hoog niveau met een regeling voor de hele sector moeten worden opgelost', stelt Flipse. 'Neem SNS Reaal. Die is nu zelf van de staat. Die krijgt straks een megaclaim die het niet kan betalen.'

Woensdag maakte Aegon bekend dat het honderdduizenden gedupeerden compensatie aanbiedt. Gemiddeld gaat het om enkele honderden euro's per polishouder. Flipse spreekt van een 'coulanceregeling' in aanloop naar rechtszaken die nog volgen.

'Geboden compensatie 10x te laag'

Woekerpolis.nl deed onlangs twee dagvaardingen de deur uit, naar Aegon en naar Nationale-Nederlanden (NN). Volgens berekeningen van Flipse moet Aegon met een vergoeding over de brug komen die tien keer zo hoog is als de nu geboden compensatie. Dat komt neer op in totaal 6,5 miljard euro. NN, dat binnenkort naar de beurs gaat, riskeert een strop van 3,5 miljard euro. De vereniging van Flipse bereidt ook dagvaardingen voor naar andere grote verzekeraars.

De woekerpolisaffaire ontstond in 2006 (bekijk de uitzending van Radar uit 2006 hier), nadat aan het licht was gekomen dat financiële instellingen veel te hoge kosten in rekening brachten voor beleggingsverzekeringen.

Claimorganisaties

Verschillende claimorganisaties zijn de voorbije jaren bezig geweest met het bij elkaar brengen van gedupeerden, in de hoop zelf ook een percentage van de vergoeding van deze klanten op te strijken. Aanmelden bij zo'n organisatie is vaak gratis. De proceskosten die in de tonnen lopen, worden vooraf door durfinvesteerders ingelegd.

Behalve veel individuele schikkingen is tot nog toe eigenlijk maar één echte collectieve regeling getroffen in de woekerpolisaffaire. De stichting Koersplandewegkwijt kwam vorig jaar na een uitspraak van de Hoge Raad een vergoeding overeen voor 30.000 polishouders van Aegon. Volgens Flipse vergoedt die regeling slechts een klein deel van de geleden schade.

Bron: ANP