Woning verkopen zonder makelaar: waarop kun je letten?

huis-kopen-05-06-2019-780.jpg

Je huis verkopen? 'In de regel nemen mensen een verkoopmakelaar in de arm om hen daarbij te begeleiden. Ik denk dat ik dat verkopen prima zelf kan in de huidige markt', schrijft forumgebruiker Henk Toeter op het Radar Forum. Waar moet je op letten als je zelf je huis wilt verkopen?

Of het verstandig is om een makelaar in te schakelen, hangt ervanaf hoeveel je zelf wil doen voor de verkoop van je huis, schrijft Eigen Huis op de website. 'Het bespaart veel geld, maar vergt wel tijd. Je moet bijvoorbeeld zelf de vraagprijs vaststellen, adverteren, de bezichtigingen leiden en de onderhandelingen voeren', aldus de organisatie. Het is ook van belang dat je de juiste informatie geeft aan potentiële kopers. Ben je daar nalatig in, dan kun je daar behoorlijk van in de problemen raken, vertelt Eigen Huis.

Checklist zelf je huis verkopen

Wil je volledig op eigen houtje je huis verkopen? Eigen Huis heeft een checklist opgesteld met zaken waaraan je moet denken, daarop staat onder meer:

  • Stel de vraagprijs en ondergrens vast*
  • Hang een te-koop-bord op
  • Ruim je huis op
  • Vraag een definitief energielabel aan
  • Maak foto's en/of video-opnamen
  • Stel een advertentie op en bedenk waar je die wil verspreiden**
  • Maak informatiepakketjes voor belangstellenden (met bouwtekeningen, foto's, belangrijkste kenmerken, et cetera)
  • Plan bezichtigingen en / of een dag voor open huis
  • Onderhandel met serieuze belangstellenden

Kun je je huis ook op Funda zetten?

*Je mag doorgaans vragen voor je huis wat je ervoor wilt hebben, legt Eigen Huis uit. Het is alleen vaak niet toegestaan je woning voor een zeer laag bedrag van de hand te doen. Doe je dat wel dan kun je te maken krijgen met bijvoorbeeld de Belastingdienst.

**Om je huis onder de aandacht te brengen kun je sociale media inzetten. Het is voor particulieren niet mogelijk om een woning op Funda te publiceren. Funda is namelijk alleen voor makelaars. Wil je dat je huis daar aangeboden wordt, dan zul je een doe-het-zelf-makelaar in moeten schakelen. Je kunt je huis wel op andere platformen zetten (Marktplaats bijvoorbeeld).

Heb je vervolgens een koper gevonden? Dan kun je een modelkoopovereenkomst tekenen. Je kunt die downloaden als je lid bent van Vereniging Eigen Huis.

Maak vervolgens een afspraak bij de notaris, informeer bij je verzekeraar naar de opzegdatum van je opstal- en inboedelverzekering en noteer op de overdrachtsdatum de meterstanden.

Tips van forumleden: 'laat een waarborgsom storten, stel een lijst op met roerende zaken'

Forumleden van Radar hebben ook nog goede aandachtspunten, zo schrijft Lady1234:

'Zorg dat u een standaard koopcontract gebruikt. Let op de ontbindende voorwaarden, van/voor de koper eneventueel ook uzelf. U hebt een appartement, dus VvE (Vereniging van Eigenaren, red.), wellicht hebt u nog een tegoed daar staan, laat dat meenemen in de koopprijs. Laat dat (voorlopige) koopcontract tekenen bij een notaris. Regel ook dat de koper op een bepaalde datum een bankgarantie heeft afgegeven of borgsom heeft gestort bij de notaris. Stel ook een lijst op van eventuele roerende zaken die achterblijven in de woning. Bij koop beiden tekenen. Bij overdracht, eerst laten inspecteren. Standen opnemen van energie en water. Op papier zetten en beiden tekenen. Let op verrekening van eigenaarslasten WOZ en waterschap.'

En Moneyman schrijft: 'Je kan eens makelaars bellen of zij kopers voor jouw appartement in de wacht hebben staan. Mijn straat is momenteel zo geliefd dat makelaars zelf vragen of ze de woning voor je mogen verkopen. Dat kan in de kosten aardig schelen.'

Bron: Eigen Huis / Radar Forum