background branding

Woning wordt verkocht: moet de huurder vertrekken?

Mag een woning die verhuurd wordt zomaar worden verkocht? Kan de huurder er dan worden uitgezet? We zetten de meest belangrijke informatie hierover op een rijtje.

Esther Scheepstra mailde Radar een vraag over een koopappartement dat verhuurd wordt. Ze vertelt dat de eigenaar de woning wil verkopen en ze wil weten wat dan de gevolgen zijn voor de huurders. Marcel Trip van de Woonbond is daar helder over. 'Koop breekt geen huur. Huurders kunnen gewoon blijven wonen in de woning en de bestaande huurovereenkomst loopt door.' 

Huurders hebben huurbescherming, ook als in het huurcontract staat dat de huurder akkoord gaat met beëindiging van de huur als de eigenaar het huis wil verkopen. De Woonbond geeft aan dat zo'n bepaling ongeldig is in een huurcontract. 'Zowel in de vrije sector als de sociale sector kan je niet zomaar uit je huis worden gezet, ook niet bij koop door een andere eigenaar.'

'Laat je niet wegbluffen'

Trip zegt dat de eigenaar wellicht liever de woning leeg verkoopt, maar dat is niet het probleem van de huurder. Een verhuurder kan naar de rechter als de huurder aangeeft dat hij het niet eens is met opzegging van de huur. Zolang er geen beslissing van de rechter is geweest, mag de huurder in de woning blijven. Het is altijd de verhuurder die de gang naar de rechter moet maken, een huurder hoeft dat nooit te doen.

Let op bij hospitakamers

Huur je een kamer bij een hospita? Dan zijn er andere regels. Dan heb je de eerste negen maanden van je huurovereenkomst geen huurbescherming.