background branding

Woningmarkt bereikt nieuw dieptepunt

De woningmarkt heeft het zwakste kwartaal achter de rug sinds het uitbreken van de kredietcrisis in 2008. Dat stelde de makelaarsvereniging NVM donderdag op basis van een eigen analyse van de verkoopcijfers over het eerste kwartaal van dit jaar.

Volgens de NVM drukken het zwakke consumentenvertrouwen, de economische neergang en de voorgenomen bezuinigingen van het kabinet zwaar op de woningmarkt. Vooral in het goedkope segment vallen harde klappen, doordat starters moeilijker een hypotheek kunnen krijgen.

De NVM roept het kabinet en gedoogpartner PVV op snel duidelijkheid te geven over met name de overdrachtsbelasting. Die is tijdelijk verlaagd, en dat heeft de markt geholpen, maar de maatregel loopt op 1 juli af tenzij het kabinet tot verlenging besluit. Dat remt kopers af, stelt de vereniging.

NVM-makelaars verkochten in totaal 18.549 woningen, 15,6 procent minder dan in de laatste 3 maanden van 2011. In het eerste kwartaal worden altijd minder huizen verkocht dan in het vierde, maar het verschil is doorgaans veel kleiner.

De gemiddelde verkoopprijs van een koopwoning lag 2,8 procent lager dan in het voorgaande kwartaal. Dat is de sterkste prijsdaling sinds het eerste kwartaal van 2009. Ook in absolute zin heeft de gemiddelde huizenprijs met 214.000 euro een nieuw dieptepunt bereikt.

De koper heeft het steeds meer voor het zeggen. Waar huizen in 2007 nog gemiddeld 3,4 procent onder de vraagprijs werden verkocht, is dat verschil nu opgelopen tot 6,1 procent. ,,De koper is keizer in deze markt'', aldus NVM-voorzitter Ger Hukker.

Verkopers doen er volgens Hukker goed aan hun vraagprijs aan te passen aan de nieuwe marktomstandigheden. ,,Wie zijn huis succesvol wil verkopen, moet een realistische vraagprijs hanteren. Anders laten kopers je links liggen.''

Bron: ANP