'Woningmarkt kan stijging hypotheekrente opvangen'

hypotheekrente-20-02-2018.jpg

De Nederlandse woningmarkt kan een stijging van de hypotheekrente in de komende jaren goed opvangen. Dat staat in een rapport van de Amsterdam School of Real Estate, een gezamenlijk initiatief van de vastgoedbrancheorganisaties, rijksoverheid en Universiteit van Amsterdam.

De lage hypotheekrente wordt als een van de grote aanjagers van de woningmarkt in de laatste jaren beschouwd. De onderzoekers wilden daarom weten wat er met de huizenverkopen gebeurt als de Europese Centrale Bank (ECB) de rente weer zou gaan opvoeren.

Huizenkopers kunnen minder lenen

Een hogere hypotheekrente betekent immers dat huizenkopers minder kunnen lenen. Maar volgens het rapport zullen de inkomens van huishoudens de komende jaren waarschijnlijk ook omhooggaan. 'Wat betreft de maximale hypotheeksom weegt dit voldoende op tegen het negatieve effect van een eventueel stijgende hypotheekrente.'

Update: huishoudens mogelijk in problemen door rentestijging

Er zijn ook huishoudens die door een rentestijging wel degelijk in de problemen kunnen komen, omdat ze daardoor op den duur hun woonlasten niet meer kunnen betalen. Onder meer De Nederlandsche Bank (DNB) heeft hier al herhaaldelijk voor gewaarschuwd. De onderzoekers van dit rapport denken evenwel dat dit risico relatief maar voor een klein aantal huishoudens geldt.

NVM is juist opgelucht

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) reageert opgelucht. 'Een alleszins geruststellend rapport', aldus NVM-voorzitter Ger Jaarsma. 'De angst dat de koopwoningmarkt op slot zou gaan, mocht de rente gaan stijgen, blijkt op basis van dit rapport ongegrond.'

Bron: ANP