Woonbond vreest grotere 'woonkloof'

huurwoning-090719.jpg

De Woonbond is bang dat door een nieuw wetsvoorstel van het kabinet nog meer middeninkomens tussen wal en schip gaan vallen op de woningmarkt. Het kabinet wil de inkomensgrens voor toegang tot een sociale huurwoning namelijk verlagen.

In het wetsvoorstel komen er verschillende inkomensgrenzen voor verschillende huishoudens, terwijl er nu één grens is voor iedereen. Deze grens ligt nu op een jaarinkomen van 42.436 euro. Het kabinet wil een grens voor alleenstaanden van 35.000 euro, voor meerpersoonshuishoudens wordt dat 42.000 euro.

Inkomensafhankelijke huurverhoging op de schop

'Het is logisch om te gaan differentiëren op type huishouden. Een gezin houdt minder over voor wonen, dan een eenpersoonshuishouden met hetzelfde inkomen', zegt directeur van de Woonbond Paulus Jansen. 'Maar er wordt nu niet gekeken naar wat deze mensen kunnen betalen. De doelgroep voor sociale huur wordt zo kunstmatig klein gerekend, waardoor meer mensen nergens terecht kunnen.'

Ook gaat de inkomensafhankelijke huurverhoging op de schop. Zo kan de huurprijs van huurders jaarlijks met ineens 50 of 100 euro in de maand worden verhoogd.

Bron: ANP