background branding

Woonexperiment Amsterdam: huurprijzen van huiseigenaren omlaag

10022022amsterdam.jpg

Huiseigenaren in Amsterdam zijn binnenkort verplicht hun leegstaande huurwoningen zo snel mogelijk weer te laten bewonen. Daarbij moeten indien nodig de huurprijzen omlaag, zegt verantwoordelijk wethouder Jakob Wedemeijer (Wonen).

De regelgeving tegen leegstand wordt vanaf 1 september flink aangescherpt. Speciaal voor Amsterdam staat het ministerie van Binnenlandse Zaken een experiment toe met de leegstandsverordening, meldt het Parool. Zo krijgt Amsterdam de ruimte om leegstand tegen te gaan met de nieuwe verplichtingen en regels voor huiseigenaren. 

Meer regels om zo snel mogelijk huurders te huisvesten

In principe is een huurwoning leeg laten staan wettelijk gezien niet verboden, maar eigenaars zijn wel verplicht om hun lege woningen na zes maanden bij de gemeente te melden. Deze regels worden nu uitgebreid om de woningen vanaf dat moment zo snel mogelijk van huurders te voorzien. 

Volgens wethouder Wedemeijer is het in de huidige wooncrisis niet uit te leggen dat woningen onnodig lang leeg staan, bijvoorbeeld vanwege de hoge huur of omdat huiseigenaren te lang wachten met renovaties of verbouwingen. 'Met deze aanscherping kunnen we eigenaren dwingen om woningen te verhuren voor een marktconforme huurprijs. Als er geen vraag is naar dure huurwoningen, dan moet de huurprijs gewoon omlaag.'

Huiseigenaren verplicht om vergunning aan te vragen voor tijdelijke verhuur

De nieuwe regels, die door het Rijk zijn mogelijk gemaakt binnen de Crisis en Herstelwet, kunnen eigenaren verplichten een vergunning aan te vragen voor tijdelijke verhuur als huizen pas over langere tijd worden gerenoveerd of gesloopt. Wie zich niet aan de maatregelen houdt, riskeert een hoge boete van maximaal 8700 euro. 

De inspraakprocedure over de nieuwe aanpak begint volgende week en duurt tot en met eind maart. 

Bron: ANP / Parool