Woonzorg laat 90-plussers stikken bij 50 graden
Stel je voor: je bent 90, slecht ter been, en het is 51 graden op de gang van de flat waar je woont. Onverantwoord, zou je zeggen. Maar in het Angelapark in Warmenhuizen, een wooncomplex voor senioren, is het al weken de vervelende realiteit.
Alsof je in een kas zit
Het gebouw is namelijk volledig overkapt met glas, wat in de zonnige maanden voor een broeikaseffect zorgt. Normaal gesproken wordt de temperatuur gereguleerd: bij oplopende warmte openen de ramen zodat frisse lucht naar binnen kan stromen. Maar dat systeem is defect.
Bewoners moeten dagelijks over die verzengend hete balustrade lopen om hun woning te kunnen bereiken of verlaten — een gevaarlijke situatie, zeker voor ouderen. Dat zegt ook het Rode Kruis tegen Radar.
Hoe kan dit gebeuren?
Ondanks herhaalde verzoeken aan Woonzorg Nederland, de beheerder van het pand, is er in de afgelopen zes maanden niets veranderd. Wat is hier aan de hand? Verslaggever Dzifa Kusenuh gaat op onderzoek uit.
Reactie Woonzorg Nederland
Woonzorg Nederland beantwoordde onze vragen over het onderwerp:
"Natuurlijk vinden wij het niet wenselijk dat de temperatuur in de atriums van Angelapark in deze periode van hitte te hoog oploopt. We begrijpen dat dit voor de bewoners van het pand enorm vervelend is. Helaas hebben we voor de korte termijn niet echt een oplossing. De extreme hitte van de afgelopen periode in combinatie met het atrium zelf, dat uit glas bestaat, zijn de grootste oorzaak voor het ontstaan van een hoge temperatuur in de gangen. Het niet kunnen openen van het rookluiksysteem ofwel de ramen in de atriums, speelt hier slechts een kleine rol in.
Maar alle beetjes om de temperatuur te verlagen helpen. Daarom hebben we deze week ook opnieuw bouwventilatoren ingezet. We betreuren het dat de reparatie van het rookluiksysteem – de ramen in het atrium - pas op 14 juli plaatsvindt. Ook wij hadden dit graag anders gezien. Maar we zijn afhankelijk van de levering van onderdelen.
We gaan ook op zoek naar een structurele oplossing voor het warmteprobleem in Angelapark. Omdat het ernaar uitziet dat we steeds vaker warme dagen in Nederland krijgen, en we graag willen dat bewoners daar zo min mogelijk hinder van ondervinden,
Terugkijkend realiseren wij ons wel dat we de bewoners van Angelapark onvoldoende hebben meegenomen in de loop van dit reparatieproces en de maatregelen die we hebben genomen. Dat hebben we niet goed genoeg gedaan. En daar bieden we de bewoners onze excuses voor aan. We zullen de communicatie naar de bewoners van Angelapark verbeteren.”