background branding

'WOZ-waarde serviceflats moet omlaag'

Gemeenten rekenen een te hoge WOZ-waarde voor serviceflats. Daardoor betalen nabestaanden van bewoners van dergelijke woningen een te hoge erfbelasting. Dat schrijft de Vereniging Eigen Huis (VEH) in een brief aan staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) en Tweede Kamerleden.

Een serviceflat levert bij de verkoop vaak veel minder op dan vergelijkbare woningen, vanwege de verplichting tot het betalen van (relatief) hoge servicekosten, zo schrijft de vereniging. Ze wil daarom dat voor deze woningen een uitzondering wordt gemaakt in de wet.

Volgens de VEH stellen gemeenten zich op het standpunt dat de servicekosten voor dergelijke appartementen of flats een een persoonlijke verplichting betreft en geen collectieve last. Dat is gebaseerd op een uitspraak van de Hoge Raad uit 2000. Maar volgens de VEH blijkt uit recente jurisprudentie dat rechters er moeite mee hebben aan deze lijn vast te houden. Zo stelde het gerechtshof in Amsterdam onlangs dat de ,,meestbiedende koper op de markt van serviceflats een andere is dan de meestbiedende koper op de markt van gewone appartementen.''

Bron: ANP