WUR waarschuwt voor verspreiding varkenspest tijdens vakantie

Varkenspest_12juli_2022.jpg

Voorkom tijdens vakantie verspreiding van de Afrikaanse varkenspest, waarschuwt Wageningen University & Research (WUR) dinsdag. De besmettelijke virusziekte is ongevaarlijk voor mensen, maar voor varkens en zwijnen is het een dodelijke ziekte. Daarom willen Nederlandse instanties voorkomen dat vakantiegangers de varkenspest mee terugnemen vanuit bijvoorbeeld Duitsland, Polen, Roemenië of China.

Neem na je vakantie in Duitsland of een ander Europees of Aziatisch land dus geen varkensproducten mee terug naar Nederland, attendeert de WUR. 'Laat geen etensresten achter in de natuur. Gooi ze in een goed afgesloten afvalbak.' Voer varkens en wilde zwijnen niet in Nederland en niet in het buitenland, om verspreiding van de Afrikaanse varkenspest te voorkomen. 'Ook niet op bijvoorbeeld een kinderboerderij.'

Dit weekend werd de ziekte voor het eerst vastgesteld bij een bedrijf met zeugen in Emsbüren, 15 kilometer bij de Nederlandse grens vandaan. Daar zijn 280 zeugen en 1500 biggen gedood om verdere verspreiding te voorkomen. Het is onduidelijk hoe het virus op de boerderij terecht is gekomen. Een vaccin tegen de ziekte is nog niet beschikbaar.

Bron: ANP

Meer over